Last news in Fakti

12 Юни, 2017 23:29 1 474 2

Дариха на НИМ ценно знаме

  • дарение-
  • знаме-
  • ним
Дариха на НИМ ценно знаме - 1

Националният исторически музей (НИМ) получи изключително ценен подарък – идеално запазено знаме на Втора мъжка гимназия „Св.Климент Охридски” от град Скопие. Флагът е от втората половина на ХХ век, когато населението на Скопие се е смятало за българско и затова изображението и надписите на знамето са върху българския трицвет – бяло, зелено, червено. Изображението на Климент Охридски е от известната едноименна църква от град Охрид, а надписите са на чист български език.

Светинята ще бъде изложена за българските медии и телевизии в кабинета на директора на НИМ – проф.Божидар Димитров през целия ден. Екипите могат да дойдат и да го заснемат.

Знамето е дарено от Антонио Василев, председател на фондация „Българи” и член на Управителния съвет на Съюза на колекционерите в България. Той е преценил, че такъв ценен експонат не може да се съхранява в частно лице, а само в стълба на националната идентичност – Националния исторически музей.

Българският трикольор, с царски знаци в четирите краища на знамето и надписите на български език показват неговата ценност, тъй като е свидетелство за националната принадлежност на населението на Скопие и на цяла Македония. Този флаг потвърждава думите на днешния министър-председател на Македония Зоран Заев, че българите и македонците са един народ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръцко

    1 1 Отговор
    Лелеее, това макетата как ще го преглътнат?!?
  • 2 Шопа

    1 0 Отговор
    Изпращаме едно да се вее в центъра на Скопие.