5 Август, 2017 06:33 2 200 0

Бигорските монаси пеят „Изгрей зора на свободата“(ВИДЕО)

  • монаси-
  • македония-
  • зора на свободата

В годините на Югославия, химнът на Александър Морфов е забранен като върховистки и пробългарски

Бигорските монаси пеят „Изгрей зора на свободата“(ВИДЕО) - 1

Монасите от Бигорския манастир поднесоха нова родолюбиви изненада на сторожниците за единение на македонци и българи.

В храма на манастира монасите са отслужили заупокойна в памет на загиналите борци за Македония. Накрая службата е завършила с изпълнение на химна "Изгрей зора на свободата" на Александър Морфов, съобщава сайтът „Татковина“.

Това е бил първият химн на следвоенна Македония, но скоро след това забранен и обявен за "фашистки", "върховистки" и български! По традиция духовниците първо изпълнявали химна на Македония, а след това "Изгрей зора на свободата".

Само преди дни братството на Бигорския манастир първо подкрепи договора за добросъседство и приятелство между България и Македония, обявявайки, че двата народа имат една и съща цивилизационна люлка, един и същ кръщелен купел.

За разлика от тях Българската православна църква все още упорито мълчи за възраждащото се братство между Македония и България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА