Last news in Fakti

8 Август, 2017 06:01 1 440 3

Споменът от Агата Кристи в Ирак

  • агата кристи-
  • писателка-
  • ирак

Любимата на всички писателка живяла известно време в древния асирийски град Нимруд в Северен Ирак заедно с втория си съпруг – Макс Малоуън, съобщава информационната агенция Ройтерс.

Кристи посещава Ирак за първи път през 1932г., преди държавата да получи независимост от Великобритания. Там по време на археологически разкопки тя се среща с бъдещия си съпруг. След сватбата си двойката прекарва известно време в Мосул и в крайна сметка се мести в Нимруд. Агата прекарва голяма част от времето си помагайки на мъжа си с разкопките, но не се отказва и от писането.

Английската писателка и авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет, би се ужасила ако можеше да види какво е останало от древния град, където е прекарала няколко години от живота си.

Само преди около 3 години ислямистите от групировката „Ислямска държава“ унищожиха останките от Нимруд. Историческият град бе приравнен със земята от атакуващите, които си боравели с тежки машини като булдозери, картечници, както и динамит.

По време на атаките, къщата, направена от тухли от кал, в която Агата и съпругът ѝ живели, била напълно разрушена. Също така всички местни, които познавали писателката били убити. Споменът за Агата бил напълно унищожен, като единственото нещо, което хората в близост до опустошения град знаят за нея е че е била англичанка.

Градът, който Агата някога е описвала като невероятно красив, спокоен, романтичен и „импрегниран с миналото“, сега е напълно опустошен и безлюден. Водите на река Тигър, на които авторката се възхищавала, в момента са пълни с труповете на загиналите.

За справка:

Развалините на града са намерени на по-малко от километър от днешния град Нуманея в провинция Ниневия, Ирак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалшиви новини

    12 4 Отговор
    Те са изроди, когато нямаш минало,няма как да бъдеш нормален човек, а отгоре на всичко тяхната религия не толерира учение и изкуство.Например музика-не може,рисуване не може..Всичко което те правят в името на аллах...убийства .За жени да не говорим,по долу са от кучета..
  • 2 1234

    12 1 Отговор
    Простотията на тия от ИД няма граници.Това не са хора,те са по глупави и от животни.Господ защо търпи такива твари да ходят по земята ,а не ги прибира от тоя свят да не го рушат.
  • 3 FURY

    2 0 Отговор
    Ирак получил независимост от Англия??? какво общо имат англичаните с ирак-чудили са се какво да откраднат от там, както и от Индия,за това се правили разкопки,а ИДИЛ се управляват от еврей живеещи в.... Англия????така че всичко е цирк англоамериканочифутоеврейски.....