Last news in Fakti

13 Октомври, 2017 13:48 1 036 0

Отдавна изгубен шедьовър на Роден се намери (СНИМКИ)

  • роден-
  • френски скулптор-
  • огюст роден-
  • мраморен бюст-
  • шедьовър-
  • ню джърси-
  • изгубен

Мраморната скулптора стояла на показ в продължени на 85 години, без никой да разбере кой е авторът ѝ

Смятан за отдавна изгубен шедьовър на френския скулптор Огюст Роден бе открит на неочаквано място — в зала на предградие в американския град Ню Джърси, съобщи местният телевизионен канал New Jersey News 12

Бюстът на Наполеон, изваян от мрамор, стоял пред очите на всички в продължение на 85 години, без никой дори и да подозира, че това всъщност е творба за милиони долари.

Автентичността на мраморния бюст е била потвърдена през 2015 г., но властите едва сега съобщават, че произведението е дело на прочутия френски скулптор, положил началото на импресионизма в пластичните изкуства.

Произходът на Наполеоновия бюст бил държан в тайна от съображения за сигурност до сряда, когато собствениците му огласиха, че ще го дадат назаем на Музея на изкуствата във Филаделфия.

Откривателка на творбата е студентката по история на изкуството Малори Мортиларо. Тя била наета от местната управа да състави каталог на всички произведения на изкуството, красящи коридорите и стените на обществената сграда, след направения ѝ ремонт.

Когато стигнала до бюста на Наполеон, нещо в него ѝ хванал окото. "Имаше подпис, който гласеше Огюст Роден", казва тя.

Мортиларо решила да проучи по-обстойно скулптурата, но никой не взел на сериозно думите ѝ.

Когато споделила за откритието си и се присмели: "Много хора си мислят, че притежават Роден и какво ли още не." Тя обаче снимала творбата и изпратила снимката на международния експертът по съвременна скулптора и по-специално по творчеството на Роден — Джером Ле Блей.

"Когато видя снимката, той незабавно дойде. Когато я видя той вече знаеше какво гледа и лично удостовери автентичността на мраморния бюст", заяви тя.

След това скулптурата е поставена под зорко наблюдение и са взети още мерки за сигурност.

Шедьовърът бил дарен на градската управа около 1942 година. Според оценката на експерти той струва между 4 и 12 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА