Last news in Fakti

24 Октомври, 2017 21:46 813 0

Поезия превзе метрото

  • поезия-
  • метро-
  • полша-
  • полски културен институт

Поезията превзе столичното метро. Инициативата е на Полският културен институт и "Литературен вестник".

Стиховете на 12 европейски поети посрещат пътниците по пътя към метрото на станцията на Софийския университет, предаде БНТ.

Ще можете да четете творбите на три поколения европейски поети и на 40 пана в някой от влакчетата.

Българската поезия е представена със "Розата на ветровете" на поетесата Федя Филкова.

Полша е представена от Чеслав Милош, който е нобелов лауреат за литература през 1980 година.

"Много хора ни питат: "Защо става дума само в метрото" - Ние мислим, че това е много важно. Да покажем на хората, че това може да бъде като един импулс за четене, за разбиране на света", каза Ярослав Годун - директор на Полския институт в София.

"Надявам се да се зачетат, надявам се да видят, че поезията не е нещо, което е "за избрани" или за някакъв много тесен кръг", каза Проф. Амелия Личева - главен редактор на "Литературен вестник".

Проектът продължава до 3 декември тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА