25 Октомври, 2017 16:45 2 004 0

Готови ли сте да откриете Бразилия на родна почва?

  • бразилия-
  • кино-
  • култура-
  • изкуство-
  • седмица на бразилското кино и култура-
  • бразилско кино-
  • самба-
  • бразилска кухня-
  • литература

Започва седмица на бразилското кино и култура в София

Готови ли сте да откриете Бразилия на родна почва? - 1
Снимка: shutterstock

Седмицата на бразилското кино в София кани зрителите на едно интересно пътешествие из най-голямата страна в Южна Америка. Филмите, които ще бъдат показани от 30 октомври до 5 ноември ще ни потопят в атмосферата на Бразилия, ще ни разкрият духа и културата на този пламенен народ, ще ни поведат към забележителни места и ще ни разкажат красиви истории.

Филмът, с който се открива и закрива тазгодишната седмица на бразилското кино и култура в София, е "Низе — сърцето на лудостта“. Лентата от 2016 г., е дело на режисьора Роберто Берлинер. Тя ни връща назад към далечната 1950 г., за да ни разкаже историята на един психиатър, който се противопоставя на конвенционалните методи за лечение на шизофрения. Заради новаторските си подходи той се изолира от останалите лекари, борейки се с предразсъдъците и закостенялото мислене. Филмът е отличен с множество награди, сред които: най-добър филм на бразилския филмов фестивал в Русия през 2016 г.; Голямата награда на 28-то издание на Международния филмов фестивал в Токио (TIFF), 2015 г.; Най-добър филм — Cine Fest Brasil Buenos Aires, 2016 г.; Най-добър филм — Cine Fest Brasil Монтевидео, 2016 г.; Откриващ филм на Джангада — Бразилският филмов фестивал в Париж, 2016 г.

Седмица на бразилското кино и култура и тази година ще се проведе в културен център G8 на ул. „Гладстон“ 8 и в на бул. „Ал. Стамболийски“ 17

Сред филмите, подбрани тази година, присъстват както игрални, така и документални филми, като някои от тях са носители на множество престижни награди.

Във втория ден от програмата, зрителите ще могат да видят три невероятни филма — “Шингу” (2012) и "От другата страна на улицата“ (2004), в културен център G8 и лентата "Звуците на квартала“ (2012), в кино "Euro Cinema”.

"Шингу“ (Xingu) разказва за първия контакт с бразилските индианци от региона на реката Шингу в Амазонската гора. Филмът проследява драматичните отношения между експедицията на братята Вилас Боас с тези индианци, които до тогава не са имали никакъв досег с цивилизацията.
Режисиран е от Као Хамбургер, който е сред най-обещаващите имена на новото поколение бразилски кинематографисти.

“От другата страна на улицата” е драма, режисирана от Маркос Бернщайн. Тя разказва историята на самотна пенсионерка, която заработва като информатор на полицията, но осъзнава, че е стигнала твърде близо до евентуален убиец, който може би е отнел човешки живот от другата страна на улицата. Филмът е отличен с няколко награди, сред които: награда на публиката на Филмовия фестивал в Тулуз, 2004; Награда за най-добър Иберо-американски филм на филмовия фестивал Мар Дел Плата, 2004.

В “Звуците на квартала” режисьорът Клебер Мендонса се е опитал да покаже една палитра от емоции, характери и личности, да представи една пъстра бразилска хроника, даваща повод за размисъл над историята, скритото насилие и шума, които присъстват около нас. Лентата разказва за неочакваната промяна в живота на хората от една улица в тихо бразилско градче, след като там пристига група частни охранители.

През останалите дни от седмицата на бразилското кино и култура, жителите и гостите на столицата ще могат да видят още няколко интересни филма. Ето кои са те:

"Господари на вятъра“ (Senhores do vento, Masters of the Wind), 2009, документален; режисьор Изабела Николас
Документален филм, който показва преживяната авантюра на екипажа на Бразил 1 — първия бразилски платноход участвал в обиколката на света. Картини на екстремни ситуации в лодката и разказаните изповеди на участниците на сушата пресъздават картината на тази одисея.
Почетно отличие от Международния филмов фестивал за португалско кино в Торонто и Фестивала в Рио

"Историите са живи докато се помнят“ (2011), драма; режисьор Джулия Мурат
Драма, която разказва история на едно застинало във времето село, в което живеят само възрастни хора. Те изпълняват ежедневните си задачи, повтарящи се ден след ден, под сянката на монотонността до пристигането на млада фотографка, която променя живота на мястото.
Това е първият филм на Джулия Мурат, с който тя участва в повече от 80 фестивала и печели 36 награди, между които и Гран при на София — Международен фестивал 2012.

“Дами в Самбата” (2013), документален; режисьор Сузана Лира
Когато самба се появява в Рио де Жанейро, женското присъствие е основополагащо за нейното създаване, поддържане и увековечаване до наши дни. Музи, пазители, композитори, певици, и дори като работници, представляват панó от цветове, чувства и звуци в представянето на тази култура. Този филм прави кратка обиколка из историята на някои от тези жени, почитайки и признавайки силата им.

“Рита на изкуплението — патрон на невъзможните каузи” (Rita de Redenção — Santa das Causas Impossíveis), 2015, документален; режисьор Касио Араюжо
Документален филм, който показва предаността на хората към "Санта Рита де Касия" в Реденцао Сеара, с емоционални свидетелства на предано отдадените от града, които се уповават на светицата за невъзможни каузи чрез дъха към своите души.

Мутум” (Mutum) (2007), драма; режисьор Сандра Когут
Лената разказва за жителите на малкото изолирано провинциално градче Мутум, които са привикнали към своя тежък и отруден живот. 10-годишният Тиаго постепенно открива сложния свят на възрастните. През неговия поглед ще съпреживеем драмите и болките на едно семейство.
Филмът е отличен като най-добър филм на фестивала в Рио през 2007 г.

Филмофобия“ (2009) полу-документален / драма; режисьор Кико Гойфман
Режисьорът Жан-Клод продуцира документален филм за психологическите граници на човешкото същество, изправено пред ситуации с насилие. Участниците във филма са насърчавани по необичаен и игрив начин да преодолеят тези страхове, като са поставяни в екстремни ситуации.

По време на седмицата на бразилското кино и култура ще бъдат показани още филмите: "Пътувам, защото имам нужда, връщам се, защото те обичам“; "Отвъд реката“; "Постоянно пан-кино"; "Rio Cigano"; "Geraldinos“; "Човекът от тълпата" и "Всичко, което научаваме заедно" (входът за последните два филма е свободен), както и четири късометражни филма: "Дивина Лус" и "Разговори в Гуарани" — на режисьори от Еспирито Санто; "Майстор Верекете и групата Уирапуру от Амазония“ и "Птиците скитници, летящи бикове“.

В духа на Бразилия ще се потопим не само чрез нейното кино, а и чрез литературата, изкуството, музиката, танците и кухнята на тази удивителна страна.

На 31 октомври ще се състои литературна вечер в клуб “Яйцето”, в СУ “Св. Климент Охридски“,, на която ще бъдат представени книгите "Дъщерята на реките"; "Къде са цветята"; "Бразилски цикъл"; "Точката на изчезване".

През тези седем дни ще можете да почувствате, усетите, вкусите и видите Бразилия и чрез организираните изложби, кулинарни демонстрации и дегустации, музиката и чувствените ритми на самбата, които ще можете лично да усетите по време на организиран открит урок.

Насладете се на Бразилия!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА