18 Януари, 2018 23:28 2 525 3

Златните тракийски съкровища се завърнаха в НИМ

  • съкровища-
  • ним

След триумфалния успех в Норвегия на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, в Националния исторически музей (НИМ) отново могат да бъдат видени най-известните златни и сребърни съкровища. Емблематичните красиви златни и сребърни произведения на торевтиката, пластиката и изкуствата гостуваха повече от 3 месеца на музея в Берген.

Подновената експозиция в Зала 2 на НИМ традиционно акцентира върху оригинала на Панагюрското златно съкровище. Посетителите могат да разгледат в представителните витрини сребърните съкровища от Борово (IV век пр. Хр.), Рогозен (ср. V-третата четвърт на IV век пр. Хр.) и Летница (IV век пр.Хр.). Като част от постоянната експозиция остава „Сребърното съкровище от с. Йонково“ (III век пр.Хр.), показано за първи път през лятото на 2017 г. То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.

Уникалната златна каничка от Могиланската могила (Враца) и сребърният киликс от Александрово от IV век пр.Хр., сребърният скифос с позлата, украсен с глави на богиня, инсигниите на властта – златен нагръдник от могилно погребение от Твърдица, двойната брадва с позлата от Кози грамади, златни накити, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в Казанлъшко представят разказа за тракийските владетели и техните земи.

Традиционен интерес предизвикат редките и изключително интересни накити от проучени гробове в Златиница и Синеморец, както и разнообразието от златни венци и уникалният златен пръстен със сцена на обличане във власт (инвеститура). Специален акцент в експозицията е обецата, представяща богинята Нике в колесница (ср. на III век пр.Хр.). Показани са още огърлици, обеци, апликации за диадема, нанизи от мъниста и сребърни накити, които ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V –I век пр. Хр.

Експозицията показва изящни и редки образци на тракийското въоръжение – броня от бронз от Пловдивско (V век пр. Хр.), върхове на копия и др.

Начинът на живот, вярванията и мисленето на траките, живели по българските земи в предримския период разкриват предмети, принадлежали на владетелите и семействата им – ритуални сервизи от злато, сребро и бронз, накити, въоръжение, пластика, чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ви напомня осквернителния процес

    4 0 Отговор
    Да проверят, колко от тях са автентични!!!
    Божо знае,че навремето, когато падна бай Тошо - музеите бяха изнасяни с ВАГОНИ за Сърбия, а оттам за Италия, Франция, Германия и т.н.!!! Експонатите бяха заменяни с реплики! Сега може да ми бутате минуси и да ме триете ама да знаете, че съм участвал в товаренето на експонати от няколко музея, тогава бях военен и ни ползваха за хамали!!! Разтоварвахме репликите и товарехме на камиони за гарата оригиналите!!
  • 2 Mire

    1 0 Отговор
    Който иска да ги види да дойде има музеи какво ги местят нагоре надолу

    Коментиран от #3

  • 3 Бари Уайт

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Mire":

    И на мене не ми е ясно, мисля че сме ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В СВЕТА която си разкарва съкровището, мислят си че хората ще кажата - "АХ КАКВА ВЕЛИКА НАЦИЯ" а всъщност повечето нации имат също големи съкровища ама само ние и макетата сме толкова идиоти да парадираме