Last news in Fakti

19 Януари, 2018 14:51 4 587 2

95 години от рождението на Ивайло Петров

  • ивайло петров-
  • писател-
  • хайка за вълци

На 19 януари 1923 г. се ражда един от най-големите ни писатели

95 години от рождението на Ивайло Петров - 1
Снимка: presa.bg

На 19 януари 1923 г. се ражда един от най-големите български писатели – Ивайло Петров. Автор е на повече от 20 книги, сред които незабравими ще останат „Преди да се родя и след смъртта ми“, „Мъртво вълнение“, „Хайка за вълци“ и др.

Петров е лауреат на Голямата награда за цялостен принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“ за 2002 г., на наградата „Златен век“ за принос в българската култура, на наградата „Йордан Йовков“ за 1990 г., на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (2002) и много други.

През 1994 г. е удостоен със званието "Почетен гражданин на град Добрич". През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Балчик" на 24 май 2011 г.

За най-известната му творба, романа “Хайка за вълци”, Тончо Жечев казва: „Дори само този роман да можехме да вдигнем високо, той щеше да е оправдание за съществуването на съвременната българска литература“.

„Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл!“, пише в „Хайка за вълци“ писателят. Неговият инстинкт го прави не само безспорен разказвач и майстор на словото, но и художник с пастели, акварели, масло и керамични творби.

Пред Божидар Кунчев психологът на българската душа Ив. Петров споделя: „Казват, че българинът е генетично увреден. Това са глупости. Как ще е генетично увреден! Няма генетично увредени. Има просто исторически условия. Като те потискат толкова години, какъв ще станеш!“ - проблем, актуален и днес.

Творбите на Ивайло Петров са преведени на белоруски, китайски, монголски, немски, руски, японски, румънски, френски, полски, словенски и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръцко

    5 0 Отговор
    Голям е, шапка му свалям...
  • 2 Ивайло Петров

    0 0 Отговор
    ..адаш..и по фамилия .....:)