Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 16:25 2 398 2

Рекордни 22 български филма са заснети за година

  • рекорд-
  • български-
  • филм-
  • кино-
  • софия филм фест

"София филм фест" ги показва всичките

Игралният дебют "3/4" на Илиян Метев, нашумял с документалния си филм "Последната линейка на София", ще участва в основния конкурс на фестивала, пише "Сега".

22 нови български пълнометражни игрални филма, завършени през 2017 г. и първите два месеца на 2018 г., ще бъдат представени на 22-рия "София филм фест" през март, съобщиха организаторите. Това е рекорд и подобно количество продукция българската кинематография не е произвеждала през годините след 1989-а.

Фестът се открива в зала 1 на НДК с "Aга" - филм на Милко Лазаров, с който няколко дни по-рано ще се закрие международният фестивал "Берлинале". Копродукцията на България, Германия и Франция е представена като проект с работно заглавие "Нанук" на София Мийтингс тук, на фестивала през 2014 г. В международния конкурс на СФФ са включени дебютите "3/4" на Илиян Метев и "Радиограмофон" на Рузие Хасанова.

Световна премиера ще има филмът-омнибус "8'19"", състоящ се от шест новели по разкази на Георги Господинов. Различните части са режисирани от Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и номинирания за "Оскар" Теодор Ушев. Продуцент е БНТ. Детският филм "Смартфонът беглец" на Максим Генчев ("Дякон Левски"), "Моторът" на Валентин Гошев ("Самотни сърца"), "Малко късмет за по-късно" на режисьорите Александър Смолянов и Чавдар Живков и "Бандит" на Оги Стоилов/Август Кинг са сред останалите премиерни български ленти.

Прожекции ще имат и 15-те нови игрални филма, които вече се завъртяха на голям екран в София и страната през последните месеци: "Посоки" на Стефан Командарев, "Кораб в стая" на Любомир Младенов, "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров-Роги, "12 А" на Магдалена Ралчева, "Безкрайната градина" на Галин Стоев, "Бензин" на Асен Блатечки и Катерина Горанова, "Лили рибката" на Ясен Григоров, "Секс академия - мъже" на Георги Костов, "Трансгресия" на Вал Тодоров, "Нокаут или всичко, което тя написа" на Ники Илиев, "Воевода" на Зорница София, "Привличане" на Мартин Макариев. "Възвишение" на Виктор Божилов и "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков пък са в Балканския конкурс на фестивала.

СФФ ще покаже и 11 документални премиери, сред които "Синко мой" на Павлина Иванова, "Нов живот" на Стефан Иванов, "Ненужен герой" на Стефан Командарев, "Миниатюра за пиано" на Елдора Трайкова и др. Сред филмите с българско участие са документалната мозайка-омнибус "Окупация 1968" - копродукция на Чехия, България ("Агитпроп"), Русия, Полша и Германия, с която ще бъде закрита официалната програма на фестивала, и предизвикателният "Да обичаш Пабло" (Испания-България) с участието на Пенелопе Крус и Хавиер Бардем.

Общо на 22-рия "София филм фест" ще бъдат представени внушителните 46 български пълнометражни филма - игрални и документални, стари и нови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ооо

    3 0 Отговор
    И 200 филма да направят ефекта е:0
    Нашите актьори не могат да се вживеят в ролята,те толкова преиграват в поверените им роли та чак да ти стане отврат.По добре парите да се дават за други хуманитарни цели,от българско кино няма полза,излишни разходи,а приходи и гледаемост под всякаква критика!В българските филми освен цуни-гуни друго няма,а това е за една друга индустрия :+18
  • 2 Юбряяяяя

    0 0 Отговор
    Гарантирано нито един няма да гледам от тази помия!