Last news in Fakti

23 Май, 2018 23:30 1 869 0

Цяла Азия в градината пред НДК

  • азия-
  • ндк-
  • фестивал

Фестивал на азиатските езици и култури на четвърти юни до НДК

На четвърти юни, понеделник, от обяд до късно вечерта, столичани и техните гости ще имат възможност да се насладят на богата сценична програма, базар, театър на сетивата и разнообразни работилници в пространството на One More Кино (лятната сцена в градината пред НДК). Става дума за петото издание на ежегодния фестивал Изток в парка, който този път търси общ език с азиатските култури чрез различни средства за комуникация: от думи през картини до танц, музика и философия. Вход свободен.

Чрез интерактивен театър на сетивата и безплатна викторина на знанията с награди, посетителите ще имат възможност да покажат и обогатят познанията си за различни източни култури. Танцовата и музикална програма включва богата палитра от съвременни и фолклорни танци от България, Африка, Близкия и Далечен изток, демонстрирайки исторически връзки между културите на Азия и Европа. Както и в предишни издания, предвидени са демонстрации на различни бойни изкуства и други източни практики и изкуства: чаена церемония, хайку, икебана, къна, калиграфия, пясъчна мандала и други.

Посетителите ще могат да се сдобият с книги, татуировки с къна, екзотични и био храни и най-различни сувенири и спомени.

Събитието стартира в 12:30 на обяд. Викторината на знанието ще започне към 15:3, а танцовата програма – след 17:30. Екипът на феста и участниците ще се погрижат да има музика и занимания през цялото време.

За организаторите, Изток в парка е проводник на максимата, че опознаването на себе си и собствения език е най-пълноценно, когато преминава през другите. Фестът засвидетелства очарованието на разнообразните култури и пътя на космополитния човек, който откроява себе си, опознавайки другите.
Изток в парка – фестивал на азиатските езици и култури – е рожба на ентусиастите от Асоциация АРАБИС. Първите две издания (от 2013-та и 2014-та) се състояха в Борисовата градина, а следващите: в One More Кино пред НДК. Тази година партньори в начинанието са танцово студио Ka Pinka и арт/социалната платформа The fridge. Проектът е одобрен и финансово подкрепен от програма „Култура“ на Столична община.

Следете събитието във фейсбук за новини и подробности около участниците и викторината.
Още любопитни материали са налични и на сайта на феста: iztokvparka.eastories.com.
За организаторите:

Сдружение АРАБИС, е създадено през 2010 г. от родни арабисти, като в последствие към
идеята се присъединяват най-различни хора, сплотени от общата страст и любопитство към изтока. Културно-образователната дейност на сдружението започва с вечери на различни арабски държави, участия в „София диша“, дейност по различни европейски младежки проекти.

От 2011, търговското дружество Арабис Екон се захваща с преводи и курсове по арабски език.
През 2012, под формата на онлайн-списание стартира платформата EaStories, чийто фокус
обхваща вече цяла Азия и Африка. Главният редактор ражда и идеята за физическа
манифестация на EaStories като фестивал, осъществена през 2013-та.

„Изток в парка“ е първият по рода си широкообхватен фестивал в София, който предоставя платформа за изява на организации, центрове и артисти, свързани по един или друг начин с Близкия и Далечен изток. Фокусът е върху най-големия и разнообразен континент – Азия, но не се пренебрегват африканските и европейски култури, при много от които откриваме отчетливото влияние на Ориента. Целта е всички, които обичат и мечтаят да пътуват, да могат с лекота да се доближат до традициите и съвремието на най-различни страни. През 2018-та се провежда петото издание на феста.
Тази година събитието е одобрено и подкрепено от програма „Култура“ на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА