29 Октомври, 2018 07:30 4 778 17

29 октомври 529 пр.н.е. – Цилиндърът на Кир

  • кир-
  • цилиндър

Персийският цар Кир II Велики завладява Вавилон. В чест на победата си издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир.

Цилиндърът на Кир или Манифестът на Кир е каменен цилиндър, открит при разкопки в Ирак през 1879 г. Обявен е от иранския шах Мохамед Реза Пахлави през 1960 г. за първото писмено доказателство за зачитането на правата на човека в историята. Съхранява се в Британския музей.

Артефактът символизира и толерантността между различните народи и вероизповедания. Текстът, изписан на него, описва победа на персийския цар Кир Велики над вавилонския владетел Набонид през 539 г. пр.н.е. Тогава персийските войски нахлуват в Нововавилонското царство и слагат края на семитското управление на Халдейската династия над световната столица. Вавилония насетне е поставена под персийски контрол.

Цилиндърът, изписан на акадско клиновидно писмо, разказва за завоеванието на Кир, като го описва като миротворец, донесъл ред и мир за вавилонците. Според текста, Кир II Велики подобрил живота на населението на световната столица, възстановил храмовете, издигнал нови и укрепил разрушената градска стена на Вавилон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодоров

    56 13 Отговор
    И що се съхранява в Британския музей ? Нагло, крадливо, колонизаторско английско племе. Как да ги уважаваш ?

    Коментиран от #3, #5, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Добре, че попита

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    Забележете формулировката - “съхранява се”. Не - откраднали са го и сега го притежават. После откъде идва нашето “неправомерно отнемане на МПС”, с което наричат кражбата. То и техните терористи са “бунтовници”...
  • 4 Валя

    5 9 Отговор
    Много интересно , ако бяха християни или мюсюлмани такова писмо нямаше да бъде написано , тия две групи по-скоро ще напишат писмо с указание как същите тия хора са длъжни да се самоунижават

    Коментиран от #8, #16

  • 5 Гиньо пръча

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    Щото ако беше в Багдатския ислямска държава щеше да го разстрои на парчета
  • 6 Калинка

    16 4 Отговор
    В Британския Музей отчаяно търсих английски/британски експонати... Коментарът е излишен. Като са толкова загрижени за самите произведения на изкуството, биха могли вече да върнат на Гърция т.нар. Мрамори на Елгин, откраднати от Партенона с цел по-добро опазване. Пак със същата цел са използвали динамит и чукове, за да откраднат онова, което им се е сторило ценно. Останалото са хвърляли от покрива на Партенона - долу или в морето . А Гърция преди 10 г. построи модерен музей, за да може подобаващо да ги съхрани. Сега там може да се видят надписи: Статуя на..., главата се намира в Британския музей. Лявата ръка се намира в Лувъра." Звучи ми като разчленяване на трупове!

    Коментиран от #7

  • 7 Божия коровка

    6 15 Отговор

    До коментар #6 от "Калинка":

    А провери ли в римско-британския отдел или само правиш антибритански внушения в руски пропаганден стил? По принцип в почти всички световни музеи е така дурень. В Эрмитажа колко експоната да руски, провери ли?

    Коментиран от #12

  • 8 Гале Леле Мале

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Валя":

    Валее , Още не Е дошъл Пласьора Ли ????
  • 9 asd

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тодоров":

    Не е ли по-добре, че е открито, запазено и се съхранява в центъра на света, където всеко може да го види, отколкото да се е попиляло отдавня някъде?
  • 10 Усмивката

    1 6 Отговор
    Мисля си и за нашето културно наследство .Не би ли било по добре да се съхранява ,и не е ли дошло време ,в Британския музей.
  • 11 Боклуци

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "...разказва за завоеванието на Кир, като го описва като миротворец, донесъл ред и мир за вавилонците". Дааа те така и турските Султани! Дойдат изколят местното българско население, потурчат го след ужасни мъчение и издевателства и после издават фрмани, как султана, бил най-мъдрия, най-справедливия и най-милостивия и донесъл мир и просперитет в Родопа и България!!! Де де ама кой вярва...
  • 12 калинка

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Божия коровка":

    Сладур, не четеш. Написах "отчаяно търсих". А не, че няма нито 1 експонат. Има няколко. :) И нищо не оправдава варварството на Елгин, макар сторено в името на Короната!
  • 13 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Аз се чудя откъде америчка черпи опит....
  • 14 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    А сега сериозно..Твърдите ,че ИРАН!!!още преди 3 000 ГОДИНИ Е ЗАЧИТАЛ ПРАВАТА НА ДРУГИТЕ!!!/това е било основен похват за приобщаване на племена,държави и територии /!И сега го изкарвате ....ММММтерорист!!!?????Ей тия пишлигари с 250 годишна история?!!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТОЧКАТА":

    А ти сериозно ли го казваш .Значи ние българите ,видиш ли, наследници на хуните,чакаме гърците да пратят техния примиер ,по казуса за Македония,да го обезгл...им ,както е постъпил нашия предшественик , благочестивия Хан Крум ,преди 1200 години.И да пируваме по древните обичаи.Нещо бъркаш епохите

    Коментиран от #17

  • 16 ванката

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Валя":

    за мюсюлманите съм съгласен с теб но за християните много бъркаш
  • 17 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Усмивката":

    Мисля , че НЕ ги бъркам/затова има удивителен/.....Все пак тогава е било РОБОВЛАДЕЛСКО ОБЩЕСТВО!!!!и посочените от теб похвати--нормални!!!А освен това ЗОРОАСТЪР е един от предшествениците на ХРИСТОС......Освен това ПЕРСИТЕ освободили евреите от Вавилонско робство!!!!...Пък и то сега някои съжаляват ,че го няма Крум....