Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 18:21 4 382 4

Почина Христофор Тзавелла

  • писател-
  • учен-
  • христофор тзавелла

Издава исторически трудове, работи и твори на английски, гръцки, чешки и български език до деня на смъртта си

Почина Христофор Тзавелла - 1

На 84-годишна възраст, на 9 ноември 2018, почина в съня си писателят, историк, фолклорист и създател на телевизионната поредица по БНТ „Потомците разказват“ Христофор Тзавелла.

Това съобщиха от семейството на твореца.

Роден в Егейска Македония през 1934 г. в един от най-значимите родове на Балканите с многовековна историческа памет от Северен Епир, Гърция, обединили съпротивата срещу Али паша Янински в края на XVIII и началото на XIX век, и написали с кръвта си някои от най-храбрите страници на Гръцкото освободително въстание. По майчина линия Тзавелла принадлежи към рода на костурския и преспански войвода Илия Дигала, един от най-активните дейци на ВМРО в Западна Македония.

Едва на 14-годишна възраст той изживява една от големите трагедии на Гражданската война в Гърция, след като е депортиран през 1948 г с още стотици други деца-бежанци в тогавашна социалистическа Чехословакия. Следва в Бърно, а по-късно се установява в Торонто, Канада, където основава вестник и радиопрограма, посветени на Национално-освободителните борби в Македония и дейността на македонската емиграция.

Завършва още английски език и литература и режисура в Ню Йорк. През 60-те години се установява в България, където продължава своята патриотична и всеотдайна литературна, историческа и фолклорна дейност. Тзавелла изследва, събира и систематизира колосален фолклорен труд от десетки хиляди народни песни, приказки и поговорки от Македония. Издава исторически трудове, работи и твори на английски, гръцки, чешки и български език до деня на смъртта си, доказвайки с нечовешката си творческа издръжливост написаната от него крилата фраза: "Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите!“.

Поклон пред паметта му!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонец

    14 0 Отговор
    Лека му земя. Говореше с добри чуства за Македония, за разбирателство помежду Македония и България, и против престъника Каракачанов. "ВМРО то е Македония. ВМРО не е Каракачанов!"-Христофор Тзавелла
  • 2 Кико

    4 0 Отговор
    Teòs harestu
  • 3 Рафи Марукян

    4 1 Отговор
    Светла му памет на Христофор ! Работил съм с него съвместно фотоизложби в Централфото, Българска фотография
    Голям човек, голям учен
  • 4 Наум Михайлов

    0 0 Отговор
    По повод внезапната кончина на Христофор Дзавелла, уважаван български етнограф, писател и историк, подробно запознат със съдбините на многоистрадалата македонска земя, един съвременен будител и възрожденец, увековечил за идните поколения българския културен и борчески дух. СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!

    Наум и Мария Михайлов
    Австралия