6 Декември, 2018 14:11 1 548 1

Почина легендарният Любиша Георгиевски

  • любиша георгиевски-
  • посланик-
  • македония

Той бе посланик в България през 2000-2004 и председател на парламента на Македония през 2006-2008 г.

Почина легендарният Любиша Георгиевски - 1

На 81 г. тази сутрин почина театралният и филмов режисьор, драматург, теоретик на театъра и професор по театрална режисура и актьорско изкуство Любиша Георгиевски. Новината публикуваха македонските медии „Плусинфо“ и „Република“.

Той е роден в Битоля на 30 май 1937 г. На македонската общественост Георгиевски и е известен и като кандидат на ВМРО-ДПМНЕ за президент на страната през 1994 година.

Той бе посланик в България през 2000-2004 и председател на парламента на Македония през 2006-2008 г., припомня "Канал 3".

Като театрален режисьор Георгиевски е поставил над 160 постановки в Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, България, Румъния, Полша.

Неговите представления се играят на повече от десет езика и гостуват в цяла Европа, като сред по-значимите гостувания са в Москва и Виена. Творецът има публикувани над 10 книги, а като филмов режисьор – 4 филма.

Георгиевски е носител на повече от 20 награди от времето на бивша Югославия, включително наградата на критиката за пиесата "Изкушение" от Вацлав Хавел като най-добро представление на театралния сезон. Неговите пиеси "Черна" и "Жана Орлеанска" са играни с продължителен успех, а някои от тях все още са в репертоара на театрите.

Новината за смъртта на Георгиевски в социалните мрежи обяви актьорът и бивш директор на Драматичния театър Робърт Веляновски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.