23 Октомври, 2020 09:40 5 515 10

Google припомня за 100 години от рождението на Джани Родари

  • джани родари-
  • гугъл дудъл-
  • google doodle-
  • автор-
  • приключенията на лукчо

Джани Родари създава "Приключенията на Лукчо" през 1951 г.

Google Doodle (драскулка) днес ни напомня за един забележителен европейски творец и по-специално за това, че отбелязваме век от неговото раждане. Става въпрос за италианския писател и журналист Джани Родари, който е известен със своите произведения за деца.

Google припомня за 100 години от рождението на Джани Родари

Родари е роден на днешната дата 23 октомври преди 100 години в малко градче с името Оменя, което се намира в Северна Италия, информира Digital.bg. Едва ли е изненадващо, че Google избират да създадат днешната си драскулка посветена на Джани Родари около най-популярната му творба, а именно "Приключенията на Лукчо" (1951), която почти 70 години продължава да забавлява малчуганите по цял свят.

Джани Родари прекарва своето детство заедно със своите братя Марио и Чезаре в родното село на майка си - Варесото. Първоначално се запалва по музиката и книгите, а след това продължава своето образование в семинария. Още на 17-годишна възраст започва да преподава в местните селски училища.

Посещенията във Филологическия факултет в Университета в Милано са прекратени от избухването на Втората световна война. Джани Родари е освободен от служба заради здравословни проблеми. След това, обаче сe присъединява към Съпротивата и става член на Италианската комунистическа партия през 1944 г.

Той взима това решение, след като преживява тежка загуба на близки приятели и затварянето на един от неговите братя в концентрационен лагер. Кариерата на Родари като журналист започва с комунистическия вестник "L'Unita", но това е само началото, което го подтиква да започне да пише книги за деца. Партията го назначава за главен редактор на седмичното списание "il Pionere" в Рим.

Първата стихосбирка на Джани Родари се казва "Книжка със смешни стихотворения" и е последвана от "Приключенията на Чиполино". Жени се за Мариа Ферети, от която има дъщеря - Паола. В края на живота си е удостоен с най-престижната награда за детска литература, а именно "Андерсен", която му е присъдена през 1970 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Псевдоним

    22 2 Отговор
    "Приключенията на Лукчо" трябва да се изучава в училище задължително.

    Коментиран от #6

  • 3 JERONIMO

    4 6 Отговор
    А за Джани Моранди кога ще напомнят?
  • 4 Странно

    0 18 Отговор
    ... станал "член на Комунистическата партия"! Значи е комунист!!! Колко лошо!!!!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 no name no face no number

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    Редовите комунисти не са били нещо лошо ,а нещо много хубаво лошото е, че онези дето са командвали са изкривили леко ценностите на комунизма и са създали социализма, което от своя страна пак е в пъти по добре от фалшивата демокрацив
  • 6 Дон недомат

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    Колко ли българи са я чели или чели на децата и вече внуците си. Преди години Балкантон имаше голяма плоча на Приключенията на Лукчо като съкратен вариант на книжката. В нея за първи път прочетох идеята на черешките да взимат данък въздух, а днес е действителност ( такси емисии на въздуха). Книжка, в която са ясни и отчетливи границите за добро и зло.
  • 7 До промития

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Странно":

    Странният си ти, социалистите, комунистите са прогресивните и борбени хора. Те спасиха света от фашизма. Те построиха промишлеността и селското стопанство в България. Те пратиха българи в космоса и развиха науките в страната. Промиването на мозъци на днешните младоци говори за тесногръдието и провалите в образованието.
  • 8 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    НАШ БОЖКОВ :... " АКО ИМАХ МАГАЗИНЧЕ ЕДНО -С МАФИОТСКИТЕ ДВЕ ЛАВИЧКИ --БИХ ОТКРАДНАЛ ПОЗНАЙТЕ КАКВО ---НАДЕЖДАТА ВИ НА ВСИЧКИ !!! И ЩИ ИМА -ПОЗНАЙТЕ КАКВО - ТЪЖНИ ДЕТСКИ ОЧИЧКИ !!!!!
  • 9 Приключенията на лукчо

    2 0 Отговор
    Са детски вариант на "Фермата на животните" или "1984".
  • 10 АБВ

    3 0 Отговор
    Голям писател и хуманист!Невероятно въображение и любов към бедните хора.Ако всички комунисти бяха като него сега светът щеше да е друг!Съгласна съм,че Приключенията на Лукчо трябва да се изучава в училище.