20 Септември, 2022 10:58 2 854 7

Откриха непокътната и пълна с артефакти гробница от времето на Рамзес II (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • израел-
  • гробница-
  • откритие-
  • археология-
  • археологически открития-
  • рамзес ii

Удивителната гробница е открита в Израел

Откриха непокътната и пълна с артефакти гробница от времето на Рамзес II (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

В Израел случайно е открита "уникална" непокътната гробница на възраст около 3300 години, съобщават ДПА и Франс прес, позовавайки се на израелската Служба за антики.

Погребалната пещера, датираща от времето на египетския фараон Рамзес Втори, съдържа десетки древни артефакти - керамични съдове, някои от които боядисани в червено, а други съдържащи кости, бронзови предмети, върхове на стрели и копия, допълва БТА.

Гробницата е открита случайно на 13 септември в Националния парк Палмахим, южно от Тел Авив, когато машина за изкопни работи се натъква на парче камък, което се оказа покривът ѝ.

Във видео, публикувано от израелската Служба за антики, изумени археолози показват десетки керамични съдове с различни форми и размери, датиращи от времето на египетския фараон, починал през 1213 г. пр.н.е.



"Пещерата, открита по време на строителни работи, е достъпна за първи път, откакто е запечатана по времето на Рамзес Втори", казват от службата. Учените са се спуснали в това "изумително пространство, което сякаш е застинало във времето", натъквайки се на изсечена пещера с квадратна форма и централна опорна колона.

На пода ѝ са намерени десетки непокътнати керамични и бронзови артефакти, запазили се така, както са били подредени по време на древната погребалната церемония.

"Тези съдове представляват погребални дарове, предназначени да придружават починалия с вярата, че ще му служат в задгробния живот", допълват от службата. В единия ъгъл на погребалната камера е открит поне един относително непокътнат скелет, отбелязва Франс прес.

Археолозите описват находката като "откритие, което се намира веднъж в живота, сравнявайки преживяването с това да се "намираш на снимачната площадка на филм за Индиана Джоунс".

По думите на учените пещерата може да даде пълна представа за погребалните обичаи през късната бронзова епоха.
Произходът на керамиката - Кипър, Ливан, Северна Сирия, Газа, Яфа - свидетелства и за "интензивна търговска дейност по крайбрежието".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Тва е на маке от Мелмак! Никъв Рамзес и ала бала.

    Коментиран от #5

  • 2 Aлфа Bълкът

    7 2 Отговор
    И какво излезе, че обитаваната земя е изконна египетска територията.
  • 3 Aлфа Bълкът

    6 1 Отговор
    И какво излезе, че обетованата земя е изконна египетска територия. Как обещаваш нещо чуждо?
  • 4 Рамзес

    8 0 Отговор
    Името ми не може да напишете бре ганювци
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Митко

    7 0 Отговор
    Така се прави! А не като тука да викат на багериста: давай, давай копай, че ако викнат археолозите изгорехме с блока.
  • 7 Опааа

    7 0 Отговор
    😆 РаЗмес…😆