Last news in Fakti

10 Ноември, 2014 07:31 5 009 0

5 съвета как да подобрите зрението си

  • очи-
  • зрение-
  • съвети

Очите ви са много важни, за това трябва да се грижите за тях

Има толкова много митове и погрешни схващания за това как да се подобри зрението или как да се предотвратят проблеми с очите. Спрете ме, ако сте чували това:

“Похапването на моркови е добро за вашите очи.”
“Видеоигрите развалят зрението.”
"Упражненията за очните ви мускули ще подобрят зрението ви."

Проблемът с тези приказки за зрението е, че те обединяват всички проблеми със зрението заедно и да ги третират по един и същ начин. Но броят и разнообразието на често срещаните проблеми със зрението е зашеметяващ.

Някои от тях са лечими, някои от тях могат да бъдат лекуват, но не излекувани, но има и други заболявания на очите, които не могат да се лекуват, макар че много от тях са предотвратими, ако се грижим за очите си, преди да се сдобием някакви проблеми със зрението. Да подобрите зрението си, ако то вече е под средното ниво е много по-различно от това   да избягвате неща, които биха увредили очите ви.

Ето някои от най-добрите начини, с които да се опитате да подобрите зрението си, от традиционни методи до технологични такива.

Яжте добре, за да виждате добре

Старата приказка за това, че ако ядете моркови ще можете да виждате в тъмното не е напълно неоснователна. Морковите съдържат значителни количества витамин А, който може да помогне за лечение на кокоша слепота. И ако не обичате моркови, можете да си набавите почти същите количества витамин А от листата на броколите или сладките картофи. Но това ще ви помогне само ако вече имате проблеми със зрението, причинени от недостиг на витамин А. За здрави очи, допълнителни количества моркови няма да имат никакъв ефект.

Други здравословни храни, които могат да помогнат на вашите очи са зелените листни зеленчуци и рибата. когато тази храна отсъстваот менюто  ви има опасност от мускулна дегенерация, състояние, което причинява сляпо петно в центъра на зрителното поле.

Упражнение за лечение на проблеми с фокусирането

Да, упражнения за очите могат да подобрят зрението ви, но само ако страдате от очно заболяване, като двойно виждане, некоординирани движения на очите, кривогледство - всички те пречат на способността ви да се фокусирате.

Един преглед на научните доказателства показва, че упражненията за очната ябълка могатда излекуват късогледство, далекогледство, астигматизъм, или постепенното размазването на близък фокус, което идва с напредване на възрастта.

Избягвайте преуморяване на очите

Твърде много напрежение за очите може да доведе до проблеми със зрението ви в краткосрочен и в дългосрочен план.

Без значение какво правите, спирайте на всеки 30 минути и гледайте в друга посока.

Ако сте вършили работа, която изисква да се взирате отблизо, фокусирайте се върху далечен обект в продължение на половин минута; ако сте били загледани в далечината, погледнете нещо наблизо (собствените си ръце, например). Промяната на разстоянието помага да се избегне напрежение в мускулите, които коригират фокуса на очите ви.

Друг източник на напрежение в очите е светлината. Ултравиолетовата светлина вреди на очите, така че е добре да носите очила с UV-защита.

И имайте предвид, че нашите очи са еволюирали, за да се справят със светлина от слънцето или пламък, така че електрическата светлина от уличните лампи, компютърни екрани и светодиодите могат да доведат до повече напрежение на очите от естествена светлина.

Играйте видеоигри, които повишават адреналина

Може би си мислите, че дейности като гледането на телевизия или игрането на видеоигри почти сигурно ще влошатзрението ви. Това обаче не е задължително да е вярно.

Някои видеоигри могат дори да ви помогнат да подобрите зрението си. Според учените мозъкът и зрението играят тандем когато става дума за бързи игри като "Medal of Honor" и това подобрява зрението ни, включително подробно възприятие и визуално скорост на обработка. Това се отнася дори и за геймърите със здрави очи, както и при пациенти с "мързеливо око".

Възползвайте се максимално от технологиите

Естествените начини за подобряване на зрението може да звучат привлекателно за хора със здрави очи, но ако страдате от късогледство или далекогледство тогава на въпроса как да се подобри зрението ви могат да отговорят най-ефективно науката и технологиите. Очила или контактни лещи веднага ще подобрят вашия визуален фокус, докато лазерната хирургия е много по-сложна процедура, но е за постоянно и почти мигновенно средство за лечение.

Независимо в какво състояние са очите ви, трябва да се грижите добре за тях и да им давате почивка от време на време!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА