Last news in Fakti

29 Ноември, 2014 22:38 3 326 0

Пациенти с трансплантации се нуждаят от средства за долекуване

  • пациенти-
  • трансплантации-
  • средства-
  • долекуване-
  • хематология-
  • левкемии

Авангардни животоспасяващи технологии обричат болници на фалит

Българските лекари нямат никакъв интерес да въвеждат авангардни методи за лечение на пациентите си. Категоричен пример в това отношение е Националната болница по хематология. Възможностите да спасяват повече хора всеки път заплашва съществуването на самата болница, разкри БНТ в свой репортаж.
Когато една имунна система се обърне срещу хазяина си, тя трябва да се превъзпита. Може и да звучи метафорично, но точно това правят хематолозите – отделят част от белите кръвни клетки на пациента, за да ги дисциплинират чрез фотофереза.

Проф. Милчо Минчев – ръководител на отделение в НБАЛХЗ, обяснява: „При тази процедура се отделят мононуклеарните клетки на болния, облъчват се с ултравиолетови лъчи и се връщат на пациента, при което този маньовър има доста голям имуносупресивен ефект. Имунната система се ресетва, започва своя живот отначало по малко по-добър начин и приема тъканите като свои, а не като чужди, допълва д-р Чавдар Ботев – хематолог.

Това е и проблемът на пациента Величко Христов. За да го излекуват от левкемия, преди две години му присадили стволови клетки от чужд донор. И сменили изцяло имунната му система. Сега обаче тя се обърнала срещу него. Той разказва, че допреди 2 седмици не можел да спи от болки и сърбежи. Сега вече спи нормално.

Подобно на страданието на Величко, авангардните технологии започват да се обръщат срещу лекарите и заплашват с фалит болницата. „Проблемът е, че това лечение е много скъпо, самият апарат струва 220 хиляди лева, а една процедура е 6 хиляди лева, само консумативи. А на един такъв болен трябва да се направят 20 процедури, след това да се прецени има ли ефект, или не и да се правят допълнително още 20, т.е. ние говорим за лечение, което може да възлезе до 200-250 хиляди лева“, изчислява проф. Минчев.

След плазмаферезата, фотоферезата е втората животоспасяваща процедура, която Министерството на здравеопазването не смята за необходимо да финансира. Без нея пък лекарите не могат да посрещнат усложненията при левкемии. И или трябва да спрат да лекуват, за да не фалира болницата, или да лекуват, докато не фалират. Невъзможна дилема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА