26 Юли, 2016 09:21 3 613 5

Стряскащите картинки върху цигарите - вече на пазара

  • стряскащите-
  • картинки-
  • цигарите-
  • пазара

Могат ли да ни откажат от пушенето?

Стряскащите картинки върху цигарите - вече на пазара - 1
Снимка: Нова телевизия

Стряскащите картинки върху цигарите - вече на пазара. Могат ли да ни откажат от пушенето? Екип на Нова телевизия се разходи из софийските улици, за да попитат хората как приемат новия външен вид на цигарите.

14 различни предупредителни текста и плашещи картинки, които ще се сменят всяка година, ще запълват 65% от опаковките на цигарите. Това ще стане до 20 май 2017 година.

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че „тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак”.

„Пушачите се делята на две групи – хармонични и дисхармонични. На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече”, коментира в пулмологът д-р София Ангелова.

„Това по-скоро е насочено към непушачите, защото те повече се влияят от подобни неща. Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си”, на мнение е политологът Татяна Буруджиева.

„Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект”, на мнение е директорът на Клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CCCP

    0 1 Отговор
    Добре че не пуша:)

    Коментиран от #3, #4

  • 2 евфв

    1 0 Отговор
    Тъкмо спрях да пуша и тия магарета ще ме накарат да подновя ей така просто на пук , заради тази малоумна кампания срещу пушенето. Ееей, спрете доргата, оставете ни нас пушачите..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Леля Пенка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "CCCP":

    Да не си мислиш,че като не пушиш и , ще живееш 500 години?
  • 5 опала

    0 0 Отговор
    след като минеш 70-те, и 1000 години да живееш, ще "живееш" като мумия.. къв е смисъла?
    а като пукнеш, няма да знаеш от какво си умрял... даже няма да знаеш, че някога си бил жив и че си умрял по някаъв ужасен по картинките начин....
    просто си измислят причини всеки да е на клона и да е на печалба от тютюна... само не и тези, които го произвеждат...