4 Август, 2016 06:29 3 742 0

Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски

  • лекарства-
  • израел-
  • училище-
  • обучение

Преглед на печата

Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски - 1

24 часа

Инспектори отчитат пред премиера как се преподава в училище

Национален инспекторат по образование ще бъде създаден до края на годината. Това е чисто нова структура в средното образование. Целта ѝ не е да контролира и да санкционира, а да следи отвън качеството на образованието във всяко училище, обясни пред в. „24 часа” зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Това е следствие от новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август. Все още не е ясно колко души ще е съставът на националния инспекторат. Той ще се назначава директно от премиера и е независим от Министерството на образованието и науката. Неговият състав като начало вероятно ще е малък - между 10 и 15 души. Те трябва да бъдат експерти в областта на образованието, защото измерването на качеството е труден процес, допълни Стаматов.

Труд

Софийски калкан пълни рибните сергии

Софийски калкан продават на поразия по рибните сергии край морето. Така местните на майтап наричат рибата ватос, която е плоска и малко прилича на истинския калкан. А софийска са я нарекли, защото на въдиците на измамниците се ловят основно жители на столицата, които не могат да я разпознаят. Истинска гонка с роми, които продавали вмирисан ватос край Приморско, си спретнали инспектори от бургаската агенция по храните и полицаи.

Стандарт

Не подценявайте летните вируси

Имаме пик на редица "летни", предимно чревни вируси. Но това не е необичайно, наблюдаваме го всяка година. Това казва в интервю за в. „Стандарт” проф. Радка Аргирова.

Това са чревни вируси, които най-често ни нападат заради  недобра лична хигиена. Трябва да се мият добре ръцете,  плодовете и зеленчуците, да се пие вода само от известни водоизточници, а не откъдето ни падне. Освен това трябва да се знае, че  има една група, ние ги наричаме "летни" вируси, защото пикът им е през лятото, които могат да доведат до по-сериозни усложнения. Това са т.нар. неполиомиелитни чревни вируси и от тях заболяват деца и възрастни хора. Понякога те причиняват детски менингити и менингоенцефалити.

Монитор

Пожарът изпепелява по 20 млн. лв. годишно

Пожарите в страната нанасят щети за 20 милиона лева средно на година, сочи статистиката на Изпълнителната агенция по горите.

Само от началото на годината вече са изгорели 14 000 дка. От ведомството оценяват преките и непреките щетите от станалите досега 219 пожара средно на 1000 лв. на декар, или към 14 млн. лв. Най-много пожарища е имало в областите Кърджали, Сливен, Стара Загора и Хасково. В една трета от случаите огънят е изпепелил гора, а в останалите - храсти и затревени площи. За същия период на миналата година са били регистрирани 152 пожара със засегнати 2 пъти по-малко площи - 7100 дка.

Сега

Още производители изтеглят лекарствата си от България

Пореден медикамент, при това без аналог, се изтегля от българския пазар, обявиха от агенцията по лекарствата. Лекарствените продукти Moex 7.5 mg film-coated tablet x 30 и Moex 15 mg film-coated tablet x 30, съдържащи активното вещество Moexipril, се спират от продажба у нас, е уведомил агенцията притежателят на разрешението на употреба UCB Pharma GmbH. Препаратите са за есенциална хипертония.

Проверката на агенцията пък установила, че у нас "няма други разрешени за употреба лекарствени продукти, съдържащи активното вещество Moexipril". Медикаментът е спрян от продажба на 21 юли.

В рамките на няколко седмици агенцията по лекарствата съобщи за още няколко препарата, които се спират от продажба на българския пазар. Сред тях са препаратът за онкологични заболявания Dacarbazin на "Tева", още едно лекарство за хипертония, препарат срещу абстиненция при алкохолизъм, медикамент за хепатит С.

Капитал

Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски

Teva окончателно придоби Actavis Generics, а с това и заводите в Дупница и Троян. От сряда най-големият производител на лекарства в България е израелски. Промяната идва от приключилата глобална сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics. В резултат двата завода тук - в Дупница и Троян, вече няма да са част от бившата исландска група, която след поредица от сделки стана американска. "Балканфарма Дупница" е най-големият завод на групата в Югоизточна Европа и има внушителните за България приходи от 300 млн. лв., а в комбинация с троянското предприятие в производството са заети почти 1700 души. Отделно има и екип, който отговаря за износа и търговията в страната. Купувачът Teva досега нямаше фабрика в България.

Приключването на сделката означава промени и тук - най-вече обединение на екипи, избор на мениджъри и чертаене на нова обща стратегия. Засега официално подробности няма. По информация на "Капитал" от няколко източника начело на обединеното дружество ще е досегашният генерален мениджър на Teva за България Николай Хаджидончев. Преди да приеме поста в израелския фармацевтичен производител, той оглавяваше "Актавис".

Дума

48% спад в износа на ток

Към 31 юли износът на електроенергия намалява с 48% спрямо същия период на 2015 г. Това показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За първите седем месеца на годината са изнесени 3,3 млн. мегаватчаса електроенергия спрямо 6,5 млн. мегаватчаса година по-рано.

През този период намалява и вътрешното потребление - с малко над 2% до 22 млн. мегаватчаса. Това се отразява и върху производството, което се свива с 12,7 на сто до общо 25,4 млн. мегаватчаса в периода 1 януари - 31 юли 2016 година.

Експертите от месеци предупреждават, че ниската цена на природния газ е в основата на свиването на износа на електроенергията от българските производители, предаде investor.bg. Заради евтиния газ в Гърция и Италия отново заработиха газовите електроцентрали. Допълнително обаче се свива и потреблението в региона.

Данните на ЕСО показват още, че най-значително намалява производството на електроенергия от водните централи - с почти 31% до 3,11 млн. мегаватчаса до 31 юли. Производството на базовите централи се свива с 10 на сто.

Намаленият износ и като цяло ниските цени на електроенергията в региона вече се отразяват и на финансовото състояние на предприятията в сектора. Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за полугодието се свива със 70 млн. лева до 236 хил. лева. Приходите намаляват със 7 на сто до 396 млн. лева, показва финансовият отчет на ядрената централа. ТЕЦ "Марица изток" 2 отчита загуба от 51 млн. лева на годишна база за първите шест месеца на 2016 г.

Като цяло от отчетите на енергийните предприятия се вижда, че печалбата на Българския енергиен холдинг расте с 16 на сто до 131,2 млн. лева. Основната причина за това е ръстът на приходите от дивиденти и съучастия, както и увеличението на приходите от лихви по предоставени на дъщерни дружества кредити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА