14 Август, 2016 05:00 3 424 1

Може ли прегорялата храна да причини рак

  • прегоряла храна-
  • акриламид-
  • рак

Обикновено се смята, че храната, която е била подложена на прекомерното въздействие на силна температура, може да причини рак. Това е вследствие от една молекула, която се формира по време на готвенето на силен огън, позната като акриламид. Тя е известна със своето токсично и канцерогенно действие.

Преди около 20 години, когато работници строели тунел в Швеция, кравите, намиращи се в непосредствена близост, започнали да проявяват странни симптоми и някои от тях дори достигали своята смърт. След разследването се установило, че водата за пиене е замърсена с акриламид.

Работниците използвали полимерът полиакриламид като уплътнител между пукнатините.

След направени тестове се разбрало, че в кръвта им също се наблюдават високи нива на акриламид.

Редица проучвания доказват, че акриламид се формира там, където храната е нагрявана на над 120 градуса по Целзий – пържена, изгорена, препечена. Именно затова трябва да се следва златното правило –да се готви, докато ястието придобие жълт цвят, а не кафяв или чернен. Така се ограничава образуването на акриламид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Преди време го пишеше в Телеграф.