Last news in Fakti

15 Август, 2016 03:00 3 662 1

Как да устоим на вредните храни?

  • вредни храни-
  • мозък-
  • сън-
  • устояване
Как да устоим на вредните храни? - 1
Снимка: shutterstock.com

Избирането на здравословни храни може да се окаже изключително лесно. Просто трябва да ядете на по-светли места или да пазарувате в добре осветени магазини, твърди ново проучване , публикувано в сп. Journal of Marketing Research.

Вероятността да се спрете на по-полезни ястия е с 24% по-голям, ако поръчвате в по-светли заведения. Друго интересно наблюдение е свързано с приема на калории. Хората, които ядат на добре осветени места, консумират с около 39 % по-малко калории от тези, които вечерят или обядват на приглушена светлина.

Причината за това се крие в мозъка, който остава буден и фокусиран на светло. Той потиска и продуцирането на хормона на съня мелатонин, който засилва глада ни за калорични и не особено здравословни храни. Когато мозъкът е в кондиция и работи на пълни обороти, човек може да взима и по-правилни решения, т.е да избере броколи, вместо пържени картофки, обясни авторът на изследването Дипейн Бисуас, маркетинг професор от университета в Южна Флорида.

За съжаление, няма как да контролирате осветлението в заведенията, в които се храните. Когато обаче сте във вашата кухня, може да го усилите на максимум и да заложите на полезни храни. Ако се озовете в ресторант с по-приглушена светлина, си поръчайте първо кафе, за да събуди мозъка и тялото ви. Кофеинът има сходен ефект като светлината и ще ви помогне да вземете по-умни решения, гледайки менюто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Никога няма да пипна брокул.Стига с тия гадни л..на наречени брокули.