24 Август, 2016 23:00 1 766 0

Млякото от щастливи крави е с повече калций

  • крави-
  • щастливи-
  • мляко-
  • калций
Млякото от щастливи крави е с повече калций - 1

Подобряването на хормоналния фон на едрия рогат добитък включително за сметка на използване на специални компоненти в комбинираните фуражи и съдържащия се в тях калций позволява да се подобри качеството и хранителността на получаваната млечна суровина. Това показват резултатите от изследване на европейски учени, публикувани в сп. Journal of Endocrinology, съобщава изданието "Български фермер".

Актуалността на изследването е свързана с това, че според официалната статистика в Северна Америка 5-10% от всички крави страдат от хипокалцемия, при което концентрацията на калций в млякото им е по-ниска от необходимите параметри.

Едновременно с това изследователите са установили, че показателите за съдържанието на калций в млякото са тясно свързани с равнището на серотонин - хормона на щастието. При това използването на ароматизатори и отделни фуражни добавки в рамките на специални дажби позволява контролирането на равнището на серотонин.

Както отбелязват специалистите, щастливите крави не само дават повече мляко, но и то е с високо съдържание на калций. Затова повишаването на настроението на млечните крави може да се окаже ефективно средство за подобряване на качеството на млечната продукция в бъдеще.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА