30 Август, 2016 04:14 2 800 0

4 въпроса, които един родител трябва да задава на детето си

  • дете-
  • въпроси-
  • съвети-
  • родител-
  • емоционална връзка-
  • контакт-
  • разговор

Това ще ви помогне да не губите връзка с детето

4 въпроса, които един родител трябва да задава на детето си - 1

Понякога, погълнати от забързаното ежедневие, трупащите се задачи и задължения и желанието си да бъдем най-добрите родите, които предоставят на детето си възможността да стане най-доброто, сръчно, умно, талантливо и успешно човече, сме застрашени да изгубим връзка с него. Отношенията стават формални, обтегнати, детето се дистанцира и не иска да слуша. Този сценарий звучи наистина зле, но той може да бъде избегнат. Как?

Британската писателка Джейми Харингтън, споделя своя опит на работеща майка с натоварен и забързан график с читателите на „Хъфингтън пост“. Тя предлага 4 въпроса, които всеки родител трябва да задава на детето ежедневно, за да поддържа връзката с него. Ключът към успеха в това начинание обаче не е във въпросите, а във времето и вниманието, което отделяме на детето.

Как беше денят ти?

Ако детето не иска да отговори подробно на този въпрос, пробвайте да зададете конкретни въпроси и да разкажете малко за своя ден, за да дадете пример. След няколко дни и то ще започне да разговаря с вас и да ви разказва за нещата, които са му се случили през деня. 

Как са приятелите ти?

Можете ли да попитате нещо конкретно за приятелите на детето? Използвайте този въпрос, за да разговаряте за приятелството като цяло, за хората, с които детето обича да прекарва времето си.

Какво хубаво ти се случи днес? 

Този въпрос се задава положително, за да научи детето да забелязва хубавите неща, дори в най-лошите дни.

Имаш ли нужда от помощ?

Разбира се, че не е необходимо да помагате с всичко. Още повече, не е необходимо да правите всичко вместо детето. Но децата трябва да знаят, че винаги сте насреща ако имат нужда от вас. Родителската подкрепа е много важна. Ако покажете, че на вас може да се разчита във всяка ситуация, тогава вероятността детето да се обърне към вас в труден момент е много по-висока.

За да не се превърне тази комуникация в празно бърборене е добре да гледате детето в очите и да не се занимавате с други неща. Фокусирайте се изцяло върху този миг на близост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА