Last news in Fakti

11 Септември, 2016 00:16 4 828 3

Ровенето в телефона нощем причинява слепота?

  • телефон-
  • слепота-
  • екран-
  • случаи-
  • здраве

Вероятно вече сте чували, че ако човек рови из телефона си, преди да заспи, може да наруши съня си. И все пак това не ви спира да проверявате какво се случва в социалната мрежа в леглото. Скорошно проучване обаче разкри доста по-смущаващи странични ефекти, свързани с пристрастеността към мобилните устройства, които може да ви накарат да ги оставите настрана поне в спалнята. Според тях, използването на смартфона в леглото може да доведе до слепота...макар и временна.

В едното изследване, публикувано в in The New England Journal of Medicine, 22-годишна жена е преживяла загуба на зрението на дясното око, но само по време на нощта. След тестове месеци наред лекарите така и не могли да установят причината. Във втория случай 40-годишна жена е ослепявала за около 15 минути с едното око всяка сутрин, след като се събуди. И отново това дълго е било загадка за медиците.

Най-накрая те открили общото между двата случая – и двете жени са се сблъсквали със слепотата, след като са ровели из телефоните си в продължение на няколко минути. Още по-интересното е, че пострадалото око е имало връзка със страната, на която са лежали.

Проблемът е, че когато човек лежи на една страна, едното му око е закрито от възглавницата и остава „на тъмно“, докато другото се афектира от светлината на дисплея и трябва да се адаптира към нея.

Това причинява „фотопигментно избелване“ на окото, подложено на екранното облъчване.
Добрата новина е, че загубата на зрение в него е временна. Ако е наложително да проверите нещо през телефона си, докато сте в леглото, се постарайте да фокусирате и двете си очи в екрана, а не да лежите на една страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сам

    3 0 Отговор
    Още глупости
  • 2 exort

    3 0 Отговор
    Като бях малък майка ми казваше, че който мастурбира му израствали косми между пръстите на ръцете. Какво стана ли?! Ами вече 30 години всяка сутрин се бръсна между пръстите на ръцете. Това е! :)))) Така и със статията. Хахаха!
  • 3 бббббб

    2 0 Отговор
    Тогава защо ЕС не забрани телефоните???Както забранява вредните храни, вредните емисии на заводи ,коли и др.Или се забранява само тогава, когато трябва да се врътне далавера в полза на някой от ЕС.