Last news in Fakti

13 Септември, 2016 20:47, обновена 10 Юни, 2022 17:40 3 446 2

5 странни, но практични употреби на аспирина

  • аспирин-
  • свойства

Най-често използваме аспирина за сваляне на температура, а за възрастни хора се препоръчва профилактично да го ползват срещу сърдечно съдови заболявания. Ацетилсалициловата киселина, обаче има и редица други практични приложения, които въобще не са свързани с оралния му прием. Ето и пет от тях:

1. Облекчава сърбежа при ухапване от насекомо.

Помага за намаляване на отока и сърбежа при ухапване от комар. Необходимо е само в малко количество вода да се разтворят няколко аспирина, за да се получи гъста паста, която да се нанесе върху ухапаното място.

2. За „укротяване” на буйните къдрици.

Аспиринът прави косите гладки и им придава блясък, както и им помага да си съхранят цвета след боядисване. В чаша топла вода разтворете 10 таблетки. Може да нанесете след като сте измили косата. След 15 минути измийте.

3. Премахва потта от дрехите.

За целта отново разтворете аспирин в топла вода. Нанесете върху петното от пот на дрехата и оставете за една нощ. На следващия ден няма да има и помен от петното.

4. За освежаване на цветята.

Ако са ви подарили красив букет цветя и искате да го съхраните по-дълго време свеж, то пуснете таблетка аспирин във водата. Ацетилсалициловата киселина променя pH-то на водата и забавя размножаването на бактерии в нея. Най-видим ефектът е при розите.

5. Помага при борбата с акне.

Благодарение на противовъзпалителните свойства, аспиринът намалява броя на пъпките в резултат на акне и успокоява кожата. Необходимо е да се разтворят 2-3 таблетки в лимонов сок. Нанася се само върху пъпките и след 1 минута се измива. Не се ползва преди слънчеви бани.

Относно дерматологичните процедури, препоръчваме преди прилагането им да се посъветвате с лекар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    2 0 Отговор
    ето го моите 5 съвета- 1-2-3-4-5 не пийте хапчета...
  • 2 бобо

    0 0 Отговор
    6.За туршия :)