Last news in Fakti

19 Септември, 2016 01:46 1 365 0

Вече имаме най-детайлната карта на мозъка

  • най-детайлната карта-
  • мозъка

Изследователи от Allen Institute успяха да създадат най-детайлната карта на човешкия мозък досега. Припомняме ви, че досегашните модели на този орган са твърде стари и повечето подобни атласи са направени преди почти столетие.

Основната надежда на учените е, че тяхната карта може да се превърне в стандарт и да се използва от всички бъдещи проучвания свързани с човешкия мозък, предаде Engadget. Данните в него са публикувани свободно в официалния уеб сайт на института. Информацията е генерирана след серия от експерименти, в които се използват магнитен резонанс и метод познат като Diffusion Tensor Imaging. След това учените извършват хистологично оцветяване на конкретните региони, за да ги направят по-видими на своята карта.

Богатата информация в Brain Reference Atlas ще предостави нови възможности и идеи на учените да разберат не само структурата на мозъка, но и да лекуват различни заболявания. Tя се приближава максимално и до детайлните карти, които вече са правени на мозъка на животни като червеи, мишки и по-малки живи същества. Информацията тепърва ще бъде анализирана от всички научни специалисти, но представлява първия път, в който толкова много части на човешкия мозък са класифицирани и подредени по този начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА