22 Септември, 2016 16:31 1 311 0

Скандал във фонда за лечение на деца

  • фонд-
  • лечение-
  • деца
Скандал във фонда за лечение на деца - 1

Националният консултант по детска нефрология и един от най-добрите специалисти в областта у нас доц. Анелия Буева напуска обществения съвет на Фонда за лечение на деца в знак на протест срещу работата на институцията.

В писмо до здравния министър Петър Москов и до заинтересованите страни Буева уточнява, че не е съгласна както с начина на работа при настоящото ръководство на фонда, така и с „набързо приетия” нов правилник за дейността. Според Буева ръководството на фонда недопустимо подменяло решения, взети от обществения съвет.

В мотивите си за напускането на обществения съвет доц. Буева подчертава, че след ареста на предишния директор Павел Александров, който бе извършен от ГДБОП през април, е налице тенденция за подмяна на ролята, мисията и дейността на фонда, както и функциите на обществения му съвет.

В много случаи решенията вече не били на съвета, в който фигурират както лекари, така и журналисти, а се взимани административно и еднолично, посочва още доц. Буева.

Тя аргументира още решението си да напусне обществения съвет с твърдението, че предоставената на съвета информация за случаите на разглежданите деца на заседанията е непълна и недостатъчна, в много от тях се оказва сгрешена дори като диагноза, без приложени оферти, което превръща заседанията в дълги дебати, последвани от отлагане на заявления.

Преди дни в ефира на радио „Дарик“ същата теза изрази и друг член на съвета - Красимира Величкова.

"Има много натрупани заявления на деца, над 360, които по различни административни причини не стигат до решение. Наше наблюдение на обществения съвет е, че често дори да взимаме решения, на практика оставаме неинформирани дали решенията достигат до родителите в сроковете, определени от правилника, а именно три дни. Имаме и сигнали от родители, че решения, които сме взели, се забавят и не се изпълняват и в крайна сметка част от децата не получават лечение", обясни Величкова.

В деня на арестите на Павел Александров и част от администрацията на фонда здравният министър Петър Москов назначи проф. Владимир Пилософ за нов директор на институцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА