24 Септември, 2016 03:15 1 609 1

Как да се справим с хълцането?

  • хълцане-
  • справим-
  • съвети-
  • здраве

Лесно можем да се отървем от досадното явление

Хълцането може да бъде много досадно и неприятно, а често то се появява и в най-неподходящия момент. За щастие има много начини да се справите с него. Макар и да не са научно доказани, от опит хората знаят, че тези методики могат да бъдат доста ефективни.

Изпийте чаша вода със сламка

Това е често срещан начин да се справим с хълцането, макар дори и лекарите да не могат да обяснят защо и как точно действа. Изпийте чаша вода, използвайки сламка, а междувременно запушете и ушите си с длани. Колкото и странно да изглежда, може да сработи.

Спрете дъха си за малко

Целта на това упражнение е да си поемете дълбоко дъх и да го задържите за няколко секунди. През това време белите дробове ще се напълнят с въглероден диксид, което ще успокои диафрагмата и ще ви накара да се чувствате по-добре.

Погъделичкайте небцето си

Любопитен начин и определено странен начин, но ако хълцате, пробвайте да погъделичкате небцето си с език или с клечка за уши, например. Може да помогне.

Изплезете се

Хълцането се получава заради спазми на диафрагмата. Затова един от методите да се отървете от него е като изплезите езика си. Може би не най-подходящият начин за обществено място, но лесно приложим вкъщи. Изплезването на езика ще направи дишането ви по-равномерно и ще спре хълцането. Някои актьори и певци също правят това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 peter

    0 0 Отговор
    TOVA SEGA SHTESIGO NAPISHA NA EDNA HARTIIKA I S TOVA VECHE SHTESE OPRAVDAVAM PRED JENATA CHE ZADA SPRA DA HALCAM TRQBVA MI VODKA, DAJE VECHE TQ SHTEMIQ NOSI :D