5 Октомври, 2016 11:07 1 105 0

Пореден протест срещу Фонда за лечение на деца

  • фонд-
  • лечение-
  • деца-
  • протест
Пореден протест срещу Фонда за лечение на деца - 1

Пред министерството на здравеопазването се проведе пореден протест с искане за оставка на ръководството на Фонда за лечение на деца. Той е иницииран от недоволни родители, с подкрепата на неправителствени пациентски организации. Родителите искат гаранция от здравното ведомство, че всички случаи на чакащи деца ще бъдат разгледани в посочения от Правилника срок – 45 дни от датата на подаване на заявлението.

Заместник - здравният министър Ваньо Шарков излезе да разговаря с протестиращите и обеща комуникацията между родителите и ръководството на фонда незабавно да бъде подобрена.

"Министерството на здравеопазването ще направи всичко възможно работата на Фонда за лечение на деца да продължи и няма да допусне с уронването на престижа на фонда да бъдат лишавани децата от лечение в чужбина, когато то не може да бъде извършено в България", каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Бившите членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца вече разпространиха информация за сгрешени и подменени от ръководство на Фонда решения, както и за тенденцията на неспазване процедурите при разглеждане на случаите.

През последните две седмици оставки подадоха петима от седемнайсете членове на Обществения съвет, който решава, дали дадено дете да се лекува в чужбина или не. Въпреки това обаче, директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ уверява, че работата върви според всички правила и че нападките срещу него са тенденциозни.

Нели Логофетова от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, която е и бивш член на Обществения съвет, подчерта в предаването "Преди всички", че ще търсят съдействие и от Комисията по здравеопазване в Народното събрание, тъй като от министерството не обръщат достатъчно внимание на проблемите:

Защо няма чуваемост, е въпросът, който си задавам от месец юни. Отговор за себе си не мога да намеря. Протестът е насочен към обществото , за да може най-накрая то да разбере какво се случва. Би следвало министерството на здравеопазването да се заинтересува от мотивите на родителите и да чуят и тяхната страна.

Има страх у родителите да излязат с лицата и имената си, защото Фондът за тях е последна надежда и лъч светлина за осъществяване на лечение на децата им. Нямаме претенции кой и как да бъде директор на Фонда, просто идеята и амбицията ни е този фонд да е работещ.

Протестиращите родители са на протест с децата си. На издигнати плакати е написано "Проф. Пилософ е на 71 год., защо не е пенсионер", "Оставка" и други.

Една от протестиращите майки, чието дете е с диагноза Сарком на Юинг (агресивен рак на костите - бел.ред), разказа, че му е отказано лечение в чужбина с аргументация, че може да бъде извършено в България, макар че е установено, че не всичко може да се направи у нас.

"Костваше 45 дни да получим „Не”от Фонда за лечение на деца, за които детето ми се влоши", заяви тя.

Според родители при предишното ръководство системата е работела бързо, ефективно и в срок.

Шефът на Фонда за лечение на деца определи обвиненията срещу него за подмяна на решения, медицински експертизи и забавяне на протоколи като явно организирана кампания, но с ограничен репертоар. От близо 80-90 преписки са направени две – три технически грешки, разкри проф. Владимир Пилософ.

В момента администрацията на Фонда заедно с министерството на здравеопазването придвижват процедурите, за да бъде определен нов състав на обществения съвет най-късно до края на октомври с решение на Министерския съвет.

Проф. Пилософ не можа да каже дали става въпрос за изцяло нов състава на Обществения съвет към Фонда, или става дума само за тези, които са си подали оставки или мандатът им изтича.

Той беше назначен за шеф на Фонда от здравния министър Петър Москов през април - в деня, в който бяха арестувани бившият ръководител на институцията Пламен Александров и служители в администрацията на фонда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА