8 Октомври, 2016 14:00 3 295 6

Криза за медицински сестри

  • медицински сестри-
  • недостиг-
  • възрастни хора-
  • персонал-
  • здравеопазване-
  • болници-
  • раднево-
  • пациенти

Назначават се хора в пенсионна възраст

Криза за медицински сестри - 1
Снимка БТА

Криза за медицински сестри у нас. Хиляди не достигат, а болниците са принудени да назначават кадри на възраст между 60 и 70 години. За това съобщава нова телевизия.

По данни на съсловната асоциация, в момента България разполага само с половината от необходимите 56 хиляди медицински сестри.

Само за да попълнят бройката си, лечебните заведения са принудени да вземат на работа отдавна пенсионирани бивши здравни работници.

Причините за липсата на персонал е комплексна и твърде сложна, но засяга и моралната и финансовата страна на нещата.

В психиатричната болница в Раднево, последният нает служител е на 73 години, а по-голямата част от обслужващия персонал е на средна възраст 60 години.

Месечните заплати на сестрите рядко надвишават 600 лева, въпреки дългогодишния им професионален стаж и опит.

Сега 73 годишната медицинска сестра се грижи за 60 пациенти с психични проблеми, като директорът на психиатричната болница заяви пред Нова телевизия, че това е единственият начин пациентите да получават някаква грижа изобщо.

Пред камерите на Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обеща, че ще се намерят средства за ремонт на сградата, но проблемът с персонала трудно може да бъде решен, тъй като в подобно положение са още много други болници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХайХой

    0 0 Отговор
    Ми тука циганите бият наред, а заплати дават на 3 месеца веднъж и то по 300 лева... Да не са улави младите и кадърните да стоят тука като за 3 години в ЕС могат да изкарат толкова че да им стигнат за 30 тука!
  • 2 dockera

    0 0 Отговор
    това е България !!!
  • 3 Реалността

    0 0 Отговор
    Вдигнете заплатите на МЕДИЦИТЕ като в чужбина и ще има кадри минималната заплата в здравеопазването трябва да започва от 3000 лева и да достига до 15 000 лева тогава ще се оправи проблема с кадрите. ДЕЙСТВАЙТЕ
  • 4 Morgoth

    0 0 Отговор
    За да имаме млади желаещи да работят като медицински сестри (ама не в Германия) трябва заплатите им да са поне 2000 и да имат добри условия за работа. За да стане това обаче трябва да има пари в здравеопазването и те да се израсходват правилно. Какво ни пречи:
    - огромното множество неплащащи здравни осигуровки, които въпреки това трябва да бъдат обслужвани
    - сивата икономика, която не си плаща данъците
    - ниските заплати в страната
    - демографската криза - съотношението работещи-пенсионери и съотношението работещи-мързелуващи
    - корупцията в здравеопазването

    Ако всичко това не се оправи пазарната икономика ще надделее - скоро ще свършат и пенсионерите които сега запълват дупките, а след това обслужването в държавните болници съвсем ще загине. От другата страна ще има нормално обслужване за тези които могат да си го позволят на частно. Тежко на тези които са работили 40 години, плащали са си данъците и сега чакат за достойни старини за сметка на данъците на следващото поколение - те просто ще трябва да не пият лекарства и да не ходят по болници.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Един пресен пример:
    съседка се върна от чужбина, където беше гастарбайтер, понеже искаше да си гледа вниците. Предпочете да помага на семейството пред това да им осигурява пари. Започна като медицинска сестра във вътрешно отделение в местната болница с договор за 400лв. На третия месец получи 200лв, другите щели да й ги преведат когато можело. Е кой нормален човек може да работи цял месец и да вземе 200лв? Колкото повече хора напускат, толкова по-добре, шефовете на болници точат далавери за милиони, лекуват починали, пускат пътеки по крадени лични карти, но за заплати няма. Е като няма няма да има и персонал и ще се ходи в големите околни градове.
  • 6 Алексиева Емилия

    0 0 Отговор
    Ето ви пример - работя 45 г. и заплатата ми е 600 лв.Опер сестра на тази заплата е смешна, защото гоним европейски стандарт вече 25 г.Всички знаем, че една сестра в която и да е страна има жизнен стандарт над средния т.е . след лекарският.Какъв смислен отговор чухме от някой по този въпрос. Никакъв. Само констатации..това говори само и единствено за отношението на тези, от които зависи..Но каквото посеем, това жънем. Институции много, работа никаква от тях.Отчайващо.