11 Октомври, 2016 16:40 1 990 0

Опасност от космическо слабоумие

  • опасност-
  • слбоумие-
  • космос

Космическата радиация е опасна за мозъка

Евентуална мисия до Марс ще доведе до неизбежно излагане на космическа радиация, която доказано причинява увреждания в умствените функции. Това показва доклад, публикуван в Nature.

В рамките на изследването са правени опити с гризачи. Те показват, че космонавти, излизащи в дълбокия космос са застрашени от умствени увреждания. Излагането на радиация може да доведе до проблеми при взимането на критични решения или провеждането на нормални операции.

Опитите с гризачите подсказват за частична загуба на памет и повишена тревожност. Засечено е и нервно възпаление, траещо до 6 месеца след облъчването. Установени са и поведенчески отклонения. Има все повече доказателства, че пътуването в космоса е опасно за невроните в мозъка.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА