14 Октомври, 2016 04:31 1 295 1

Над 10% от българите имат диабет

  • диабет-
  • болни-
  • българия

Страната ни изпреварва дори САЩ по заболеваемост

10.3% от населението на България имат диабет, сочат данните на Световната здравна организация за 2016 г., пише в. „Сега“. "По този показател сме на едно от челните места в света", поясни проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология.

Данните, изнасяни от български специалисти в последните години, сочат, че българите с диабет са около половин милион души, като се смята, че други 200 000 не знаят, че са развили болестта. Данните от здравната каса пък са, че лекуваните през 2012 г. с диабет са 431 197 души, а през 2014 г. нарастват до 461 644. Данните на СЗО всъщност са подобни, тъй като са изчислени при население на България от 7.1 млн. души.

България обаче е на първо място по болни от диабет в Европа, като до нас единствено се доближава Унгария с 10% заболеваемост. Само в Турция засегнатите от болестта са повече - 13 на сто. Средно за Европа болните са 7.3 на сто от населението. Тревожното е, че страната ни изпреварва дори страни като САЩ и Великобритания, където болните от диабет са съответно 9.1 и 7.7 процента. Според данните на СЗО най-сериозно е положението в региона на Източното Средиземноморие, към който са причислени и арабските страни. В Египет хората със захарна болест са 16%, в Ирак и Йордания - 13%. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добра новина нали

    0 0 Отговор
    Добра е новината щото вижте реакцията на НС и МС да не говорим за Мин . Здравеопазването и нейноят министър. В името на народа -там е ключа на проблема! В името на народа!