21 Октомври, 2016 09:58 919 0

Шефът на "Медицински одит": 62% от жалбите са за качеството на здравеопазването

  • здраве-
  • болници-
  • одит-
  • нзок
Шефът на "Медицински одит": 62% от жалбите са за качеството на здравеопазването - 1

Пациентите в България са все по-подготвени и все повече познават правата си. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ директорът на "Медицински одит" проф. Златица Петрова. 1027 са жалбите досега, като по-голямата част от тях - 62% са оплаквания от качеството на здравеопазването.

Едва 5% от жалбите са за нарушаване на икономическите права на пациента и още толкова за нарушаване на информационни права. Професор Петрова коментира и случая, заснет от БНТ, при който служител на телевизията се оказа хоспитализиран докато е на работа.

Участието на гражданите в контрола е много важно. Ние дори и 1000 човека да станем и да следим денонощно във всяка болница, ако не участват пациентите и гражданите в този контрол, ефектът няма да бъде такъв, какъвто е.

Освен това, тук вече има безспорни доказателства, че липсва хоспитализация и НЗОК има право да прекрати договора с болницата. Това също е регламентирано. Смятате ли, че прекратяването на един договор не е превантивна мярка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА