Last news in Fakti

6 Ноември, 2016 01:15 1 244 0

Учените мъдрят как да се променя кръвната група

  • учени-
  • клетките-
  • кръвната група

В един момент от живота си, вероятно сте били молени да дарите кръв за някого. Ако групата ви е 0, вероятно и повече пъти, защото тази кръвна група може да дава на почти всички останали.

Имунната система на човек с кръвна група 0, но приел кръв от група А, ще разпознае клетките на чуждата кръв А като нападатели и ще предприеме атака срещу тях.

Причината за тази несъвместимост е допълнителна молекула захар, характерна за състава на А и В кръвни групи.

Техниката, разработена от тях, разчита на ензим, отстраняващ допълнителната молекула, наричана антиген. Резултатът е кръв, подобна на тази от група 0, която е универсален донор.

За създаването на ензима са използвани бактерии. Чрез всяко следващо поколение на създаване на тези бактерии, ензимът става 170 пъти по-ефективен.

Въпреки добрите прогнози, той не е перфектен. Това означава, че ензимът трябва да бъде направен още по-ефективен, за да се използва и в клинични условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА