6 Ноември, 2016 19:27 1 777 0

Тайван на трето място в изследване на Индекса за психично здраве и интеграция

  • психично здраве-
  • индекс-
  • тайван-
  • проучване-
  • система за национално здравно осигуряване-
  • план за дългосрочна грижа 2.0

Страната демонстрира забележителен напредък в сферата на здравеопазването и социалните грижи

Тайван на трето място в изследване на Индекса за психично здраве и интеграция - 1

Република Китай се нарежда на трето място в Азиатско-тихоокеанския регион по прилагане на ефективни политики за психично здраве и предоставяне на услуги, насочени към подпомагане на пациентите да се интегрират успешно в обществото. Това посочиха данните от изследване на Регионалния индекс за психично здраве и интеграция.

С оценка от 80.1 Тайван се нарежда непосредствено след Нова Зеландия с 94.7 и Австралия с 92.2, оставяйки след себе си Сингапур с 76.4, Южна Корея с 75.9 и Япония с 67.4.

Д-р Чанг Шу-сен, професор в Колежа по публично здраве и Националния университет в Тайван, заяви, че „демократичният преход от преди 30 г. на Тайван се радва на широко разпространени косвени въздействия върху подобряването на грижите в общността и доведе до осъзнаване на правата на човека, включително и на тези с психични заболявания“.

В проучването участие взеха 15 страни въз основа на 18 показатели, групирани в различни категории, сред които достъп до лечение, околна среда, управление и др. Според изследването на индекса, Тайван показва отлични резултати във всички категории със значителен напредък и в превенцията на самоубийствата след въвежданто на системата за Национално здравно осигуряване през 1995 г.

Системата за Национално здравно осигуряване е едно от най-значимите и впечатляващи постижения в публичния сектор на Тайван. Тя обхваща повече от 99 на сто от съвкупното тайванско население на стойност  23 милиона души, осигурявайки лесен достъп до широк спектър от услуги, включително субсидирано лечение за хора с психични заболявания.

Друга инициатива в сферата на здравеопазването и общественото здраве е „План за дългосрочна грижа 2.0“, имащ за цел да увеличи достъпа и да повиши качеството на здравните грижи за възрастните хора и инвалидите. Планът включва още създаване на центрове за превантивно лечение и лечение на деменция.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА