Last news in Fakti

8 Ноември, 2016 23:30 5 220 0

Яйцата помагат за предотвратяване на инсулт

  • яйце-
  • инсулт-
  • витамини
Яйцата помагат за предотвратяване на инсулт - 1
Снимка: shutterstock.com

Ако консумирате едно яйце на ден, може да намалите риска от инсулт. Това показва американско проучване, цитирано от в. „Дейли експрес“. Едно голямо яйце съдържа шест грама висококачествен протеин и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, както и витамини Е, D и A, отбелязват здравните специалисти.

Откритието е направено от специалисти от института Епид Стат в САЩ. Те са анализирали предишни проучвания, осъществени в периода между 1982 и 2015 г. и обхванали над 275 000 души.
Целта им е била да установят съществува ли зависимост между консумацията на яйца и риска от коронарна болест на сърцето и инсулт.

„Анализът потвърждава, че не съществуват достатъчно данни за наличието на подобна зависимост, и освен това разкрива благоприятен ефект от консумацията на яйца за предпазване от мозъчен удар“, пишат изследователите в „Journal of the American College of Nutrition“.

Яйцата са богати на полезни хранителни вещества и освен това са отличен източник на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес и възпалителните процеси, както и на протеини, допринасящи за понижаване на кръвното налягане, отбелязват изследователите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА