11 Ноември, 2016 10:06 25 158 4

Правилата за здраве и радост от един 104-годишен мъдрец

  • здраве-
  • живот-
  • радост-
  • щастие-
  • правила
Правилата за здраве и радост от един 104-годишен мъдрец - 1
Снимка: Shutterstock

Съветите на дълголетниците винаги са много ценни, защото зад тях стои личен опит, проверен с времето. Вижте част от мъдрите правила на стареца Андрей Ворон за здрав и щастлив живот, избрани от gnezdoto.net.
Мъдрецът умира на 104-годишна възраст... при злополука.

1. Научете се да виждате наоколо всичко живо и да му се радвате – тревата, дърветата, птиците, земята, небето... Вглеждайте се в тях със спокойни очи и с внимателно сърце и те ще ви открият такива знания, каквито не можете да намерите в никоя книга.
В тях ще намерите себе си – успокоени и обновени.

2. Изградете си навик по всяко време да стоите няколко минути боси на земята. „Отдавайте“ тялото си на земята, докато тя още не го е призовала.

3. Търсете контакт с водата. Тя сваля умората и пречиства мислите.

4. Пийте чиста, изворна вода, когато това е възможно, без да чакате да ожаднеете. Това е първото лекарство.

5. Всеки ден слагайте на масата си зеленчуци. И помнете: полезни са тези зеленчуци, които са пълни със слънце. На първо място е цвеклото – няма по-добра храна на земята от него. После са боба, тиквата, морковите, доматите, спанака и салатата.

6. Ако искате яжте месо, но по-рядко. Не яжте свинско, но тънко резенче сланина може да бъде от полза. Но не опушена.

7. Лошата храна са колбасите, пържените картофи, консервите, сладките неща. Яжте често, но по една шепа. За да ядете по-малко, пийте вода и компоти. Моята храна са зърнени храни и сурови зеленчуци. А от четвъртък вечерта до петък вечерта не ям нищо – само вода.

8. Постът е най-голямата благодат. Нищо не укрепва и не подмладява така, както постът. Костите стават леки, като на птиците. А сърцето – леко като на млад човек. След всеки пост аз се подмладявам с няколко години.

9. Слънцето изгрява и залязва за теб. Работата спори след изгрев. Ако свикнеш с това ще имаш силно тяло и здрав дух. А мозъкът най-добре си почива и се прояснява във вечерния сън. Така правят монасите и воините, за да имат сила да служат.

10. Хубаво е в средата на деня да си дремнете за половин час, лежейки по гръб. Така кръвта освежава лицето и главата. Но не спете след храна, защото тогава кръвта става гъста и мазнините се отлагат по кръвоносните съдове.

11. Стойте седнали по-малко, но спете много.

12. Старайте се повече да сте под открито небе. И се научете да живеете в по-хладни помещения. Достатъчно е краката и ръцете ви да са на топло, но главата трябва да е на хладно. Тялото старее от топлината.

13. Укрепвайте слабото и болнаво тяло с билки. И не забравяйте орехите. Те приличат на нашия мозък. Те дават много сила на мозъка. Хубаво е ежедневно да използвате една чаена лъжичка орехово масло.

14. Бъдете добри и внимателни с хората. От всеки, дори и от най-несериозния, можете да научите нещо. Не правете хората нито врагове, нито приятели. Така няма да имате никакви пререкания.

15. Това, което е за теб, ще ти бъде дадено. Само се научи да чакаш. Това, което не ти се полага, не го чакай. Нека на душата ти да е леко.

16. Не вярвай на суеверия, звездобройци и гадатели. Пази сърцето и душата си чисти.

17. Когато ти е тежко на душата, движи се много. Най-добре на поляна, в гората или над водата. Водата ще поеме мъката ти. Но помни: най-доброто лекарство за тялото и душата е пост, молитва и физическа работа.

18. Движете се. Камък, който се търкаля, никога не обрасва с мъх. Работата и грижите ни държат на земята, затова не бягайте от тях, но и не им позволявайте да господстват над вас. И никога не се страхувайте да започнете нещо ново – това обновява.

19. Никога не съм бил на почивка и не съм проспал нито една неделя. Моята почивка е в смяната на заниманията. Психиката си почива, когато ръцете се трудят. Тялото набира сили, когато главата работи.

20. Не се опитвай от всичко да извлечеш изгода, а се опивай ти самият да бъдеш полезен. Лоза, която не ражда, скоро изсъхва.

21. Бъди весел, но не се присмивай.

22. Не преяждай. Гладният звяр е по-хитър и пъргав от сития човек. Римските легионери с шепа фурми и чаша вино са тичали по 20 километра с тежко снаряжение, сражавали са се по цял ден без почивка и са разбивали врага, а Римската империя е загинала от пресищане и разврат.

23. За да не водите децата по болници и аптеки, оставете го в ръцете на Природата. От малки ги научете да стъпват боси по земята. Това е най-силното каляване. Загоряло от слънцето, ухапала го пчела, ожулило се на коприва, изкъпало се в студена вода, издрала го къпина – това е хубаво. Така се калява от болести, тялото и духът му укрепват.

24. Когато режете зеленчуците и плодовете с нож, те отчасти губят от земната си сила. Най-добре е да ги ядете и да ги варите цели. Лукът е два пъти по-полезен, ако го смачкате с ръце или с дървена дъска.

25. Не пийте нито непосредствено преди ядене, нито след него.

26. Ако сте изморени, чувствате се слаби или сте болни, просто оставете организма да си почине. Приемайте съвсем проста храна. За целия ден хапнете само един вид храна. На другия ден – някаква друга, но пак само един вид.

27. Ако усетите, че много бързо се изморявате, че всичко ви дразни и работата не ви върви, яжте моркови два-три пъти на ден. Така ще възстановите силите си.

28. За да се предпазите от настинки, не се мийте с гореща вода, яжте всеки ден орехи и чесън, ходете боси по насипани на пода царевични зърна. И спете много.

29. През сезона на плодовете, може да се лишите от всякаква храна, но не и от плодове. Ако звездите са очите на небето, то плодовете са очите на земята. Сред тях няма важни и маловажни. Всеки плод ви дава сила и здраве.

30. Поддържайте в себе си вътрешно чувство на радост и очарование от живота.

31. Намерете време за мълчание, за успокоение, за душевен разговор със себе си.

32. Кое е добро и кое – лошо, нека ви подсказва сърцето, а не хорските приказки и слухове.

33. Не преживявайте какво мислят или говорят за вас. Не се сърдете на хората. Не ги съдете.

34. Ако сърцето ви е пълно с любов, в него няма място за страх.

35. Не се съревновавайте с никого за нищо. На всеки - своето. По-добре отстъпвайте.

36. Никога не бийте децата и не им крещете – така ще израснат роби.

37. Не спорете – всеки си има своя истина и своя обида.

38. Не поучавайте хората как да живеят и какво да правят. Само съветвайте. И то ако ви искат съвет.

39. Не мислете себе си за по-умни и по-порядъчни от другите.

40. Най-лечебната сила е здравият сън. Но всеки ден трябва да го заслужите със здрава работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 унуфри

    0 0 Отговор
    Тоя е кумонист.
  • 2 Албена

    0 0 Отговор
    Може ли да споменете първоизточника все пак?
    https://spisanie8.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/4405-%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%B1.html
  • 3 урунгел

    1 0 Отговор
    да,построил си е комунизма човека
  • 4 Вяра

    1 0 Отговор
    Пише се комунист