15 Ноември, 2016 15:39 2 380 0

Синьо за момчета, розово за момичета

  • пол-
  • бебе-
  • момче-
  • момиче-
  • възпитание-
  • стереотипи

За половите стереотипи, или защо е важно да отгледаме полово-неутрално дете

Синьо за момчета, розово за момичета - 1
Снимка: Shutterstock

В последно време една нова модна тенденция набира все по-голяма популярност сред младите родители. На книжния пазар днес лесно можем да открием заглавия от типа на: "Как да отгледаме дете без полови стереотипи", "Синьо за момчета, розово за момичета - откога и докога" и т.н. Всички те дават съвети за това как да отглеждаме децата си, без да се съобразяваме с наложените с времето и традициите клишета и предразсъдъци, свързани с техния пол.

Още преди да се е появило бебето на бял свят, ние вече знаем неговия пол и започваме да се съобразяваме с него при всяка една покупка, възпитателен подход или отношение, пренастройваме съзнанието си на режим "момче" или "момиче", и оттам нататък следваме клишета, без да осъзнаем, че някъде там може да... грешим...

Т. напр., щом видим сладко пухкаво бебе, облечено в розово, ние вече сме убедени, че пред нас несъмнено стои момиченце. И обратното - щом е в синьо, мъничето логично е момченце. От момчетата очакваме да играят с коли и оръжия, да бъдат независими, самостоятелни и самоуверени. От момичетата пък - да се грижат за кукли и домакинството. Поощряваме ги да бъдат чисти, да се грижат за външния си вид и да имат чувство на естетика и ред. Дотук добре. Действително заложеният от векове генетичен код при двата пола определя интересите и любимите занимания на момчета и съответно на момичета. Мъжете са тези, които са преследвали и ловували дивеча, влизали са в кървави битки, участвали са във войни и сражения. Жените пък са събирали реколтата, грижели се за дома и са отглеждали децата.

Негативни последици от традиционния подход в отглеждането на момчета и момичета

- "Уязвими момичета" и "безчувствени момчета".

Според експертите, отричащи наложените полови стереотипи в отглеждането на децата, различното третиране на момчета и момичета блокира пълния им потенциал. “Момичетата не са достатъчно окуражавани да изследват света, да се държат уверено и да поемат рискове, а момчетата - да изразяват чувствата си, да бъдат достатъчно мили и услужливи към приятелите си, да демонстрират грижовност, закрила и нежност”, пише в книгата си "Децата, родителите, играта" американският психолог Лорънс Коен. В резултат на така наложения подход повечето момичета развиват чувство за несигурност, недоверие и дори плахост. При тях по-често липсват качества като увереност, инициативност и самостоятелност. Те израства по-уязвими към критика и неодобрение. За момчетата пък става трудно да изразяват своите емоции и чувства, да бъдат по-състрадателни и отзивчиви към проблемите на другите, твърдят още психолозите - защитници на новата вълна.

- "Мъжкарана" и "женчо"

Съществува и рискът детето да се почувства непълноценно и още по-неуверено и плахо, ако неговият интерес към определени игри и играчки се различава от общия полов стереотип, и родителят по всякакъв начин се опитва да го ограничава и налага своите виждания. Например, ако малкото момче обича да играе с детски кухненски прибори, кукли или проявява открито желание да се включва в почистването на дома, а бащата категорично забрани на сина си да проявява подобни наклонности, това може да доведе детето до емоционална неудовлетвореност, а оттам да отключи сериозни психологически проблеми у него - тревожност, малоценност и неувереност.

Доколко обоснован е подходът за полово-неутралното отглеждане? Знаете ли например, че само допреди 150 години на момчетата се е гледало с далеч по-добро око по отношение на тяхната интелигентност в сравнение на момичетата. Тъкмо поради това малките представителки на женския пол дълго време били лишавани от право на образование. Днес при равен достъп до образование и наличието на тестове за изследване на интелигентността е ясно, че това разбиране е било погрешно. Резултати от проучванията по този въпрос дори сочат, че в ранното детство много повече са приликите между момичета и момчета, а не разликите. В последните 20-30 години дори разликите дори са станали още по-малко. Не е ясно, доколко тези различия са вродени и доколко придобити, но влиянието на родителските очаквания и поведение върху намаляването или засилването им е безспорно.

Каква всъщност е "Gender neutral parenting"

"Gender neutral parenting" e названието на модната вълна, която в последните години залива все повече млади родители по света. Както казахме, те избират да отглеждат децата си далеч от стереотипите за полова принадлежност. Mотивацията на тези родители е свързана с убеждението им, че различните подходи в отглеждането на момче и момиче оказват негативни последици върху тяхното не само психологическо, но и физическо развитие. Според тях всички онези предразсъдъци около възпитанието на едно дете правят бъдещия живот на детето дебалансиран и труден. Целта на "Gender neutral parenting" е да даде равен старт в живота на всяко едно дете без значение момиче ли е то или момче.

Експертите, защитаващи концепцията за отглеждане на полово-неутрално дете, твърдят, че отношението и възпитателният приом на родителите към рожбата им трябва да бъдат съобразени преди всичко с неговите интереси, желания и умения, а не с половата й принадлежност. В този смисъл всички деца трябва да имат кукли, защото те ги учат на качества като грижовност, емпатия и отговорност. Всички деца трябва да имат Лего, защото констуирането и подреждането на малките части развива пространственото и логическо мислене. Ако синът ви демонстрира желание или умение да свири на пиано, не го лишавайте от това удоволствие. Ако дъщеря ви иска да тренира баскетбол, не й забранявайте да го прави. Това е не вашият, а нейният избор, и тя има право на него. Не ограничавайте децата си, изхождайки от техния пол, доверете се на вътрешния им глас, интуиция и потребности, пише сайтът woman.hotnews.bg.

Защото само ако се научим да разбираме и гледаме на света и живота през очите на нашите деца, можем с право да си признаем, че сме добри родители. И само тогава ще имаме шанса да отгледаме уверени, хармонични и щастливи деца.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА