16 Ноември, 2016 09:11 9 869 2

Парите развалят човека

  • пари-
  • богатство-
  • отношение-
  • богати-
  • бедни-
  • ted-
  • пол пиф
Парите развалят човека - 1
Снимка: Shutterstock

В това забавно, но отрезвяващо видео за TED Talks, социалният психолог Пол Пиф споделя своите изследвания върху това как се държат хората, когато се чувстват богати. (Подсказка: зле.) И макар че проблемът с неравенството е сложно предизвикателство, има и добра новина.

Пол Пиф изучава как социалната йерархия, неравенството и емоционалното състояние формират отношенията между отделните хора и социалните групи.

Пол Пиф е асистент по психология и социално поведение в Университета на Калифорния, Ървайн. По-специално, той изучава как богатството (когато го има или няма) може да повлияе на междуличностните отношения.

Неговите изненадващи проучвания включват проследяване на това как шофират хората със скъпи коли спрямо тези с по-евтини автомобили и дори какво е отношението на богатите хора и на по-бедните към децата. Резултатите не са в полза на богатството. Според него, с увеличаване богатството и социалното положение се увеличава егоцентризма, което от своя страна, намалява състраданието, алтруизма и етичното поведение.

Вижте видеото (може да заредите субтитри на български език от иконката долу вдясно, която се визуализира след стартиране на видеото):


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BAM

    1 0 Отговор
    Много точно написано. Егоцентризма на шефовете ми /хора с много пари/ е ужасен. Така се отнасят и към децата си, отношението им към хората с по-малко пари от тях е също ужасно. Както има една песен : някой хора са толкова бедни, имат само пари. И наистина го виждам. Съжалявам ги. Нещастници. ... вероятно мисля и пиша така защото аз самият нямам пари :) Да му мислят ако забогатея. Ще ги смажа :) А на персонала ще вдигна заплатите с минимум 50% за сметка на колосалните заплати и премии които управляващите имат.
  • 2 рес еоод

    1 0 Отговор
    БОГАТИТЕ У НАС СА СИ БОКЛУЦИ