17 Ноември, 2016 15:26 1 473 0

Новото Божоле дойде!

  • вино-
  • божоле-
  • ястия
Le Beaujolais nouveau est arrivé!

Това възклицание ще прочетете по витрините из цяла Франция в края на ноември. Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от виното, което току-що е станало, се отварят по всички краища на света, съобщава сп. "Меню". Тази година датата е 17 ноември.

С леко лилавеещия си цвят, с финия си аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свежия си вкус младото вино от района Божоле притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. Прави се от изключителния

 сорт гаме, който се отличава с уникален аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.

Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември районът се превръща за няколко дни в сърцето на винарския свят. Такова светкавично струпване на винолюбители и професионалисти на едно място е мечта на всеки винар, но само Божоле го предизвиква.

Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори го транспортират с мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

Божоле Нуво се ражда като местно явление в баровете, кафенетата и бистрата на едноименна област и близкия Лион. Всяка есен то пристига с фанфари и се разлива по кани, напълвани направо от бъчвата. Това е семпло вино, направено да се изпие бързо, докато по-качествените вина на областта бавно отлежават и подобряват вкуса и аромата си.

И ако за тях има време, днес се пие Божоле нуво. А то няма как да мине без вкусна храна, към която това младо вино е толкова благосклонно. Във Франция наблягат на кишове, салати и ястия с телешко, но у нас съвсем патриотично можем да му се насладим в компанията на някоя от удивителните български баници или пък мусаки, в които присъствието на патладжаните е предимство. Настроени ли сме глобално, новото Божоле ще ни се услади и с някоя богата китайска манджа или дори с пица. Даже капризните в отношението си към виното десерти му се усмихват, особено ако са врели и кипели заедно на огъня.

По традиция Божоле нуво трябва да се изпие до Коледа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА