21 Ноември, 2016 09:14 1 415 0

В центъра в Харманли няма нито един случай на опасната болест лайшманиоза

  • харманли-
  • бежанци-
  • болест-
  • лайшманиоза

Местните хора обаче не вярват на властите, готвят гражданско неподчинение, започват да блокират пътища

В центъра в Харманли няма нито един случай на опасната болест лайшманиоза - 1

В центъра за бежанци в Харманли няма установен нито един случай на лайшманиоза. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” временно изпълняващият длъжността директор на лагера Димитър Захариев, като поясни, че два дни паразитолози от ВМА са провеждали скрийнинг прегледи.

Директорът заяви, че всеки случай, който откриват на каквото и да е заразно заболяване, става на първоначалния прием. По думите му няма основателна болест, която да налага поставяне на лагера под карантина.

Той каза, че най-разпространеният случай, който откриват, е пиодермията.

„Кожна болест, която е гъбична и се причинява от лоша лична хигиена и когато се разчеше обривът с мръсни ръце, той става на рана”, заяви специалистът.

Хората в Харманли обаче продължават да са притеснени от разпространение на зарази от центъра за бежанци. С настояване миграните да бъдат поставени под карантина, местните излязоха на протест снощи.

Недоволството беше заради заразите, които според хората върлуват в центъра. За тях първо информира общинският съветник Светлана Николова. Според нея е крайно време в центъра за влязат специалисти паразитолози и специалисти по тропическа медицина, които да кажат какви болести има там и какви са странните рани по краката и ръцете на мигрантите, за които властта казва, че е лоша лична хигиена.

„Тя е подозрително еднаква за всички. Специалист каза, че, поне по снимките, това е нетипичното за нашите географски ширини заболяване кожна лайшманиоза”, коментира Светлана Николова.

Временно изпълняващият длъжността директор на центъра Димитър Захариев отрече да крият информация.

Общинският съветник Светлана Василева каза, че не вярва на тези думи, ще продължи да контролира какво се случва и се надява скоро да се изпълни заповедта на министъра на здравеопазването и да влязат специалисти.

Димитър Захариев съобщи, че са прегледани 126 човека, като единственият случай на малария е открит при първоначален прием. Болният е престоял в центъра повече от час – два, след което е изпратен в Пловдив с линейката на центъра и с придружаващ социален работник в средата на миналата седмица. Според Захариев когато маларията е открита навреме и е лекувана, няма опасност от зараза.

Няколко дни в болницата са нямали медикамент, три дни са го лекували, и сега е здрав и ще бъде върнат в центъра. Няма други диагнози освен тази в центъра, категоричен е директорът.

Днес има среща с РЗИ и на нея ще стане ясно кога ще влязат специалистите, съобщи още Димитър Захариев. Докладът от последните проверки в четвъртък и петък още не е готов.

От ВМРО искат оставка на директора на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, и временно изпълняващия директор на центъра, лагерът да бъде поставен под карантина, бежанците да не напускат центъра и лагерът да бъде изграден на границата.

На въпроса дали ще подаде оставка, изпълняващия длъжността директор на центъра Димитър Захариев заяви, че, когато е приел да управлява, той е поел отговорност и ще си я изпълни докрай и остава до провеждане на конкурса.

Протестиращите са категорични, че вече няма да има протести, а преминават към гражданско неподчинение – блокиране на пътни артерии, магистрали, републикански пътища. Срокът, който те дадоха вчера на държавата, е три дни и той вече тече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА