Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 12:10 1 460 0

Болниците продължават да работят с пръстов отпечатък или лична карта

  • болниците-
  • работят-
  • пръстов-
  • отпечатък

Министерството ще обжалва решението на ВАС

Болниците продължават да работят с пръстов отпечатък или лична карта - 1

Болниците продължават да работят по стария начин с пръстов идентификатор или с лична карта, когато това го налага, независимо от решението на Върховния административен съд. Това заяви на пресконференция днес заместник-здравният министър в оставка и председател на Надзорния съвет на НЗОК – д-р Ваньо Шарков.

Министерството на здравеопазването няма да пуска инструкции до лечебните заведения как да работят след решението за спиране на наредбата за пръстовия идентификатор. Министерството ще обжалва решението на съда. Ако все пак и петчленен състав отмени влизането в лечебно заведение с пръстов идентификатор, това ще означава една крачка назад в здравната реформа, каза Шарков.

От момента на влизане в сила на тестовата система за вход в болницата с пръстов идентификатор, 364 хиляди пациенти са се отказали да постъпят по този начин в лечебно заведение, но пък хоспитализациите за периода ноември 2015-а година, в сравнение с ноември 2016-а година, са намалени с 18 хиляди, което е добър ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор, съобщи още д-р Шарков.

Д-р Михаил Зортев, прокурист на АГ болница "Света София", обясни за БНР как постъпват при тази ситуация:

„Ние продължаваме да регистрираме пациентите за по-голяма сигурност и по двата метода - и с пръстов идентификатор и с лична карта. Малко по-трудно се случва, но поне да сме сигурни, че няма да имаме проблем Касата да ни заплати дейността, ние продължаваме да работим по този начин. Със старта на системата, която беше въведена, имаше високи очаквания от страна на Министерството на здравеопазването, но пациентите започнаха да се изнервят при взимането на пръстови отпечатъци, а дейността на служителите в лечебните заведения също доста се усложни.“

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени вчера действието на Наредбата за прием с пръстов отпечатък. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА