Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 08:38 1 536 1

Петър Москов: Обидно е, но ще изчистя името си

  • петър москов-
  • здраве-
  • реформа-
  • болница
Петър Москов: Обидно е, но ще изчистя името си - 1

"Обвинението към мен е обидно. Защото едно управление, което е било насочено към спиране на безстопанствеността да се сдобие с такова обвинение е обидно. Но явно това е пътят по който човек трябва да мине, за да изчисти името си", заяви в „Здравей, България“ здравният министър в оставка Петър Москов .

"Аз поех отговорност да променим системата. Заварихме нещо, което всички говорят. Болнична система, което расте непрекъснато. И там изчезват пари. И направихме национална здравка карта със задължителен характер. Заварихме лоша лекарствена политика. В рамките на първата година след тежка работа - касата взе 45 милиона лева от печалбата на фирмите, за втората - 90, а се очакват и повече", допълни министърът на здравеопазването в оставка.

"За да правиш стопанство, трябва да си прибереш вересиите, казваше баща ми, Бог да го прости", допълни той. Ваксините са взети от Турция, защото представителят на френската фирма "Луи Пастьор" не се явил два пъти на среща. При влизането на кабинета имало писмо от Европейската комисия, че ще има проблем с ваксините. Питали сме всяка една европейска държава, но нито една не можело да ни помогне. Не е имало "не" от Изпълнителната агенция по лекарствата, продължи Москов.

"Аз съм министър от Реформаторския блок. Това, че политическата сила, на която съм член ме изостави при тежки реформи е техен проблем. Въпросът е, че се свърши много работа. Моралът в политиката се измерва с ефективността на действията", допълни той.

"Това правителство беше и е единственият шанс за реформи в България. И заради подкрепата на моите колеги и премиера се случи да защитим държавните интересни", допълни той. "И ако алтернативата на този морал са БСП и ДПС, благодаря", каза още Петър Москов.

"Долна лъжа е, че сме се разбрали предварително за министри е долна лъжа на генерал Атанасов. Дори обвиненията към мен бяха, че не съм диалогичен към ГЕРБ. Москов е скачал в защитата на позицията на РБ по програмата, която е приета. Не съм и за секунда бил част от разговорите за персоналния състав на правителството", каза още той.

Разпитите на министри в следствието е акция от типа много шум за нищо. Това обяви в предаването „Тази сутрин” проф. Милан Миланов по повод започналите вчера разпити на министрите в оставка за сделката с Турция за ваксини.

Проф. Миланов припомни, че почти всички министри от 1994 г. насам са имали проблем с доставката на задължителните ваксини за децата.

Милан Миланов се обяви за пореден път и срещу системата за пръстови отпечатъци за влизане в болница и обяви, че въвеждането й е довела само до опашки и скандали.

Проблеми със системата има всеки ден, но по-големият проблем, е че тя беше въведена незаконно и няма да доведе до никакъв финансов резултат, коментира д-р Стойчо Кацаров.

По думите му тезата, че болниците отчитат несъществуващи пациенти е невярна. Проблемът е, че огромна част от дейностите са насочени към болничната помощ, а много малко към извънболничната помощ и пациентът се стреми да бъде приет в болница, за да спести средства, смята лекарят.

Относно повдигнатото обвинение на Москов за турските ваксини д-р Кацаров каза: „Защо разследването се появи сега, когато министър Москов е паднал. Никога не се търси отговорност от тези, които управляват”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Пена

    0 0 Отговор
    д-р Кацаров каза: „Защо разследването се появи сега, когато министър Москов е паднал."
    Не е вярно! Това разследване беше направено от Ахчиева през 2015год, но излъчването му беше спряно в края на същата година (защо ли).
    И за това сега му се търси отговорност.