27 Ноември, 2016 16:10 27 847 3

Ламинат на стената вместо на пода

  • ламинат-
  • ламиниран паркет-
  • стена-
  • идеи-
  • съвети-
  • монтаж

Въпреки, че е създаден за монтаж върху пода, ламинираният паркет изглежда невероятно красиво върху стени. Напоследък е много модерено и все по-често срещаме подобни примери в съвременните интериори на жилища и офиси, пише moderendom.net.

В повечето от случайте ламинираният паркет се избира като довършителен материал само за една стена в стаята или за част от нея с цел създаване на контраст или така наречената акцентираща стена. Разбира се, нищо не ви пречи да направите това с всичките стени в стаята и несъмнено това ще изглежда страхотно, но се пригответе да ви излезе скъпо.

В редовете по-долу са описани предимствата и недостатъците, които предлага този материал и монтажа му върху стена, а също и начините на монтаж, за да добиете ясна представа, че това не е нещо много сложно, с което бихте могли да се правите сами.

Предимства

Основните предимства при използването на ламиниран паркет върху стена пред познатите ни ПВЦ и МДФ плоскости е неговата здравина. Ако при стандартните плоскости има реална опасност от пробиване на горния слой при сравнително лек удар, тук нещата са коренно различни.

Друг огромен плюс е голямото разнообразие от текстури и цветове, в които се предлага ламинирания паркет. Това ви позволява да придадете различно усещане в стаята, като може да заложите на модерно излъчване или на рустикални мотиви.

Сравнително лесен за монтаж, ламинираният паркет няма да ви създаде главоболия, особено ако имате необходимите инструменти, време и разбира се – желание.

Не на последно място, едно от предимствата на ламината е в екологичното му представяне. Той не съдържа никакви токсични изпарения, така че е идеален за широко приложение в жилищни помещения, дори и в детски стаи.

Недостатъци

За съжаление, този начин за декорация на стена има и недостатъци. За щастие, те не са толкова много, а именно :

- Податливостта на материала към поглъщане на влага. Това означава, че ако бъде монтиран във влажни помещения, може да се получи деформация или подуване на панелите.

- Чувствителен е към резки температурни промени. Този недостатък трябва да се вземе под внимание, особено когато обмисляте да облицовате стените на кухнята например.

- Не на последно място е цената. В сравнение с обикновените ПВЦ панели, ламинираният паркет струва от 2 до 5 пъти по-скъпо. Въпреки, че крайният резултат си заслужава, цената трябва да се вземе под внимание, особено когато сте решили да облицовате по-голяма повърхност.

Монтаж

Има два основни начина за монтиране на ламинат върху стена – чрез директно залепяне за стената или чрез използване на предварително създадена рамка. Кой от двата начина ще изберете зависи до голяма степен от състоянието на стената, която ще облицовате.

Ако стената е гладка, права и без деформации – тогава няма нищо по-лесно от директното залепяне на ламелите върху нея. Когато обаче стената е деформирана, с груба замаска или има неравности, то тогава задължително трябва да изградите така наречената „скара“, чрез която да уеднаквите нивата и да получите равна стена.

Няколко съвета : - Ако се наложи да правите скара, може да изградите такава от дървени летви или от алуминиеви профили, предназначени за гипсокартон.

- Ако изграждате скара, използвайте разстоянието между стената и ламината за прекарване на кабели, поставяне на допълнителен топло и звукоизолиращ материал.

- Панелите могат да бъдат фиксирани към стената, както вертикално, така и хоризонтално.Ако имате намерение да покривате цяла стена от пода до тавана, то по-добре да се започне от върха.

- Оставяйте задължително разстояние от всяка стена с големина от около 1 см. Така ще си спестите главоболия, ако паркета промени формата си, заради влага или температурни промени. Завършете с декоративни лайсни и первази.

- Ако решите да лепите ламелите директно за стената, използвайте полиуретаново лепило за залепване на вътрешна и външна топлоизолация. Изпробван и добре работещ метод, който ви гарантира сравнително бавно стягане, позволяващо ви вторични корекции и огромна здравина след като стегне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 karly

    13 0 Отговор
    Когато за първи път видях стена от ламиниран паркет преди по-вече от 7 години в представителният магазин на матраци " ТЕД " в Пловдив на бул. 6 ти Септември срещу магазин " Била " останах приятно впечатлен!!!!!. Тогава реших, че и аз ще използвам идеята. От тогава измина доста време и тази идея я видях още по добре измислена , комбинирана и изпълнена от млад мъж от София на мансардният си етаж- на тавана с греди, като самите греди и таван между тях ги бе комбинирал с различен ламинат. Бе като приказка.Ъглите на гредите също. Особеното при него бе, че той има бригада за ламинат със всевъзможна техника и е изключително грамотен мъж. На тавана бе сложил за хастар талашитови плоскости-юсб , като ламината го захваща с телбот - предварително намазан със силикон, причукан с гумен чук за теракота. Същият метод използвах и аз.
  • 2 Цвети

    1 1 Отговор
    Много ми хареса цялата статия,а още повече коментар №1.Питането ми е може ли някой да го изпълни за вила на 30 км от София срещу договорено предварително -изпълнение и заплащане.
  • 3

    16 10 Отговор
    Я си сложих ламинат на тавана, балатум на стените и тапети на пода.