1 Декември, 2016 14:07 1 353 0

ВМА символ на отговорност и подадена ръка за помощ

  • вма-
  • символ-
  • отговорност-
  • подадена ръка-
  • помощ

Военномедицинска академия е символ на отговорно отношение и на подадена ръка за помощ в труден момент. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията, с която беше отбелязана 125-та годишнина от създаването на Военномедицинска академия (ВМА). Държавният глава благодари на екипа на Академията за усърдната работа и приноса в развитието на националното здравеопазване, както и за съхраняването на традициите на своите предшественици.

„От своето създаване през 1891 г. до днес, Военномедицинска академия се развива и утвърждава като водеща медицинска институция, в която практикуват професионалисти на световно ниво. Принципите, по които се ръководи всеки от вас в своята работа, въплъщават дългогодишните традиции, заложени от личностите, положили основите на Военномедицинска академия“, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът припомни и ролята на първия началник на ВМА д-р Георги Золотович – виден общественик, следващ възрожденските ценности и активен участник в създаването и развитието на Българското следосвобожденско здравеопазване. „Визията на д-р Золотович е за специализирано, силно способно военно лечебно заведение, чиито лекари притежават професионализъм и човеколюбие. С радост мога да заявя, че Вие олицетворявате този идеал“, обърна се държавният глава към медиците.

„Постиженията и заслугите на ВМА към Въоръжените сили не трябва да бъдат забравяни и също заслужават висока оценка и признание“, заяви президентът и отбеляза отличната подготовка на българските военни медици, придружаващи мисиите ни зад граница. Готовността на специалисти от Военномедицинска академия за хуманитарно съдействие в конфликти и бедствия в различни точки на света, е високо ценена, посочи още Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни също така, че от първата проведена мисия с хуманитарна цел в Манджурия през 1904 г. до днес, над 6000 български медици са участвали в над 30 мисии и са спечелили международно уважение за болницата и страната ни.

В изказването си на церемонията Росен Плевнелиев посочи, че днес Военномедицинска академия е многопрофилна болница от общ тип, която обслужва и много български граждани и въпреки трудностите успява да постига прогрес. Само през последната година са осъществени редица подобрения и нововъведения в материалната база на болницата, сред които са обновената операционна зала в клиниката по ендоскопска хирургия, както и наскоро откритата нова клиника по нефрология, разполагащи с висок клас модерна апаратура. Държавният глава отбеляза и личния принос на началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров за намаляването на финансовите задължения на Военномедицинска академия и за модернизирането на лечебното заведение.

Преди тържествената церемония президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев отдаде почит пред паметника на загиналите медицински чинове до Военномедицинска академия. Държавният глава присъства и на освещаването на нов компютърен томограф във ВМА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА