4 Декември, 2016 00:15 1 146 0

Преглеждат безплатно за туберкулоза в УМБАЛ "Свети Георги"

  • преглед-
  • туберкулоза

Скринингът ще е от 5 до 9 декември

Преглеждат безплатно за туберкулоза в УМБАЛ "Свети Георги" - 1

Четвъртата за тази година „Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза организира от 5 до 9 декември включително Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“.

"В този период ще се извършват медицински консултации и на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания", уточни началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

Акцията се провежда паралелно в цялата страна и е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Целта на безплатния скрининг е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги, смятат фтизиатрите от УМБАЛ „Свети Георги“.

Желаещите да се включат в скрининга трябва да го направят във времето от 08:00 до 13:00 часа, от 5 до 9 декември включително на адреса на Отделението по фтизиатрия – бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок.

Новост в декемврийската кампания на фтизиатрите на УМБАЛ „Свети Георги“ е, че те ще извършват и медицински консултации на пациенти зависими от наркотични вещества и алкохол, и техните контактни лица.

Обществото и фирми, чиято дейност позволява, вече имат готовност да се включат в кампанията. Първа е компанията „Wool Premium“, която ще направи дарение на Отделението по фтизиатрия още при старта на скрининга на 5 декември.

“Приоритет на кампанията отново ще бъдат случаите на латентна туберкулоза. Става дума за безсимптомно състояние при инфектирани лица, при които не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване”, обясни д-р Веселин Давчев.

Макар че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция.

За осъществяване на контрола на коварното заболяване от първостепенно значение е бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза.

“По този начин освен излекуване на вече заразените ще се постигне и прекъсване на веригата на предаване”, подчерта началникът на Отделението по фтизиатрия д-р Веселин Давчев. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА