Last news in Fakti

5 Декември, 2016 00:45 1 627 0

Вкусен шоколад, който да се бори с рака

  • вкусен-
  • шоколад-
  • рака

За повечето хора шоколадът се приема за удоволствие в моментите, когато се чувстваме слаби и депресирани. От какаовото дърво до опаковката, той претърпява множество трансформации.

Работниците взимат шушулки от растението и изваждат горчивите семена. Те, след това, ферментират и се оставят на слънце, за да се изсушат. Семената се изпичат и се смесват със захар, мляко и други съставки, за да се създаде крайният продукт.

По време на извършването на тези процеси обаче се губят много хранителни съставки, полифеноли, които имат антиоксидантни свойства и са доказани като помощници в борбата с рака и сърдечните заболявания.

За да се запазят тези свойства, учените решили да добавят още една стъпка към производството на шоколад: съхраняване на шушулките за няколко дни, след като са събрани, и преди да бъдат извадени семената от тях.

След проведени тестове се оказало, че идеалното време за съхранение е 7 дни, а зърната имали по-високи стойности на антиоксиданти, понеже са имали време да абсорбират повече хранителни вещества от обвивките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА