Last news in Fakti

8 Декември, 2016 09:09 1 650 1

"Хонконг" е очакваният нов грипен вирус

  • ангел кунчев-
  • грип

Първите регистрирани случаи у нас вече са факт

Първите регистрирани случаи на грип у нас вече са факт. Към момента не може да се каже на 100% кои са щамовете, но очакваният водещ щам - т.нар. "Хонконг" (A/H3N2). Но все още става въпрос за единични случаи на грип, а не за повишаване на заболеваемостта, обясни в "Денят започва" по БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му няма значение откъде ще дойде вълната, важното е да я хванем на време. Освен "Хонконг", добре познатият ни вече свински грип вероятно отново ще го има, но няма да е водещ.

В България се наблюдава много слаба превенция срещу грип. Вече се имунизират под 3% от населението. Според д-р Кунчев вероятно това се дължи на липсата на доверие към лекарите, здравната структура и към държавните институции изобщо, която започва да дава много тежки последици.

Груба медицинска грешка стои зад случая със заразената с малария кръв в Русе, заяви главният здравен инспектор в ефира на Нова телевизия.

Вчера дарителят на заразената кръв - студент от Камерун, беше настанен в инфекциозно отделение. Мярката е превантивна, защото той е боледувал преди повече от 2 години. А шефът на центъра по кръвопреливане увери, че опасност за пациентите няма.

„Чух се късно снощи с проф. Кантарджиев. От чисто медицинска гледна точка нещата наистина са ясни. Да, човекът е преболедувал преди малко повече от две години от малария. Имал е данни за това, че е боледувал от малария. Имало е и предупреждение, че той не е подходящ за кръводаряване. Посочил го е в съответния доклад, който се попълва преди да се даде кръв. Само че това не е било съобразено с екипа, който взима кръвта”, коментира за „Здравей, България” Ангел Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.