12 Декември, 2016 15:18 2 256 0

Спасиха жена в "Св. Анна"

  • жена-
  • "св. анна"-
  • спасиха
Спасиха жена в "Св. Анна" - 1

42 годишна жена , беше спасена в УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД. Жената е транспортирана преди три седмици, в Спешното отделение на болницата, в коматозно състояние, вследствие на изкървяла аневризма на предна церебрална артерия, с хематом и пробив към вентрикулите. След спешно изследване с 3Д-съдов скенер е установена големината на аневризмата, както и нанесените поражения върху мозъка.

Свикан e Kлиничен съвет в състав доц. Росен Калпачки – невролог, Д-р Мариела Василева- Доросиева – образна диагностика и д-р Нурфет Алисоки – ендоваскуларен неврохирург. Взето е решение за ендоваскуларно лечение в спешен порядък, проведено от екипа на д-р Алиоски.

Аневризмата е запушена с койлове(специални миниатюрни пружинки), които се транспортират, чрез микрокатетри, през дясна феморална артерия до мозъка. Така аневризмата е изключена от мозъчното кръвообръщение. Жената вече е изписана, предстои и рехабилитация и физиотерапия , но тя ще бъде пълноправен член на обществото, увери д-р Алиоски.

Новата техника с която рaзполага УМБАЛ „Св. Анна“ – София позволява пациентите да бъдат лекувани в рамките на златното правило за възстановяване на запушените артерии от три до шест часа, каза д-р Нурфет Алиоски:

„Идва пациентът в Спешното отделение и на същия етаж, буквално на няколко метра е новият 64-слайдов скенер и новият ангиограф, които са част от така наречения СТРОУК - център за модерно лечение на мозъчно-съдови заболявания. Тоест работи се по протокол, който се спазва и в Европа. За пръв път, в България именно в УМБАЛ „Св. Анна“ – София беше оформено така работещо звено и пациентът колкото по-бързо бъде доведен в такъв специализиран център, толкова повече ще са ползите за неговото лечение“ подчерта д-р Алиоски.

Припомняме, че през есента на миналата година от Министерството на здравеопазването оповестиха намерението си у нас да бъдат изградени осем такива центъра, тъй като България е на водещо място по заболеваемост, инвалидизация и смъртност от мозъчно - съдови заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА