13 Декември, 2016 11:36 1 965 0

Немски коледен щолен

  • коледен-
  • сладкиш-
  • щолен-
  • рецепта

Това е един от най-популярните в нашата страна емблематични коледни сладкиши, рецептата за който предлага woman.hotnews.bg:

Немски коледен щолен

Продукти:

150 г стафиди

75 г смесени захаросани цитрусови кори

150 г ядки по избор, стрити или нарязани на едро

2-3 бр. зелени смокини от сладко

5 с. л. ром 100 мл прясно мляко

50 г захар

1 пак. мая

500 г брашно, пресято

250 г краве масло

5 яйчени жълтъка

2 пак. ванилия

настърганата кора на 1 лимон

1/2 ч. л. сол

100 г пудра захар

подправки - индийско орехче и/или смлян кориандър

Приготвяне:

Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта, подправките и 5 с. л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да втаса. Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, 150 г размекнато масло, жълтъците, ванилията и настърганата лимонова кора и размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори, нарязаните смокини и ядките и отново размесете. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло, докато увеличи обема си два пъти. Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото, така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло, така че да покрие прегънатия вече край. Сложете в намаслена тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря, покрийте с фолио. Когато извадите щолена от фурната, го намажете с разтопено масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти, докато свършат захарта и маслото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА